Záhad kolem tragédie Airbusu A330 přibývá… Přece jen bomba?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Záhad kolem tragédie Airbusu A330 přibývá… Přece jen bomba?!

FRANCIE (šum) – Brazilské lodě a letadla zatím neúspěšně pátrají po černých skříňkách Airbusu A330 společnosti Air France, které by měly určit přesnou příčinu neštěstí. Letadlo s 228 lidmi na palubě se v pondělí ráno zřítilo do Atlantiku.

FRANCIE (šum) – Brazilské lodě a letadla zatím neúspěšně pátrají po černých skříňkách Airbusu A330 společnosti Air France, které by měly určit přesnou příčinu neštěstí. Letadlo s 228 lidmi na palubě se v pondělí ráno zřítilo do Atlantiku.

Skříňky musejí být nalezeny nejpozději do 30 dnů od neštěstí, pak přestanou vysílat signál. Hledání skříněk komplikuje velká hloubka (až 3 km) a zvrásnělé dno oceánu. Záhadu by měl pomoci vyřešit podmořský robot. Vyšetřuje se i hrozba bombovým útokem, kterým společnosti Air France kdosi hrozil čtyři dny před osudným letem 447. Může být důvodem neštěstí skutečně teroristický útok? Tady jsou nejčastější otázky týkající se neštěstí A 330.

* Je možné, že příčinou leteckého neštěstí byl teroristický útok?

Francouzská vláda to nevyloučila. Letadlo se podle nálezu trosek, které jsou rozesety na moři po ploše 50 km, zřejmě opravdu roztříštilo už ve vzduchu. Exploze je ale podle některých expertů spíše důsledkem masivní dekomprese (rychlé snížení tlaku vzduchu) uvnitř letadla, k níž došlo ve vysoké nadmořské výšce. Z letadla pak začala vypadávat bezvládná těla cestujících.

* Jaké jsou další důkazy, že se letadlo rozpadlo ve vzduchu?

Pilot španělské společnosti Air Comet, který okolo místa tragédie letěl, uvedl, že viděl v dálce intenzivní záblesk. Po šesti sekundách se prý stroj roztříštil na malé kousky. Tomu napovídá i to, že většina přístrojů přestala najednou fungovat.

* A co další možné příčiny neštěstí?

Nejčastěji se hovoří o přímém zásahu bleskem, který způsobil masivní zkrat. Zkušený francouzský pilot ale říká, že je to nesmysl: „S airbusy Air France létám přes deset let. Je to prakticky nemožné. Na palubě je pět zdrojů dodávek elektrického proudu, musely by všechny najednou zkolabovat. Jediná pravděpodobná příčina neštěstí je proto pro mě bomba.“

*Jak pokračuje pátrání po troskách a po obětech?

Je to boj s časem. I zbylé trosky se totiž začínají potápět do oceánu. Hledání ztěžuje silný vítr. Dosud nebyla nalezena žádná těla. A asi se už nikdy nenajdou. V oblasti žije totiž spousta žraloků…

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.