Z našich dětí rostou otesánci! Kluci mají malé pindíky! A holčičky dospívají rychleji... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Z našich dětí rostou otesánci! Kluci mají malé pindíky! A holčičky dospívají rychleji...

Fotografie
Fotografie (internal)

PRAHA – Nejnovější průzkum praktických lékařů pro děti a dorost odhalil výrazný nárůst obezity u dětí. Nejhůře jsou pak na tom chlapci ve věku 13 a 17 let. Nadměrná hmotnost dětem nejen ztěžuje pohybový aparát a přináší kožní problémy, ale pozor!


U holčiček urychluje pohlavní zrání a u chlapců má naopak vliv na velikost penisu! „Kluci s nadváhou mají malé pindíky,“ říká dětská obezitoložka Alexandra Moravcová.

Důvodem střední až těžké obezity u dětí je nedostatek pohybu. „Ačkoli se dětské stravovací návyky postupně zlepšují, pohybu se dětem katastrofálně nedostává. Třetina dětí se věnuje pohybu méně než dvě hodiny týdně, přitom optimum je pět hodin,“ říká odborník na pohybovou aktivitu dětí Pavel Suchánek.

Stále se zhoršuje stupeň obezity dětí. Nejvíce přibývá těch, které ve 14 až 17 letech váží i přes 100 kilogramů. Obézním dětem komplikuje život nejen obtížnější pohyb, u dívek ale i dřívější dospívání. Mají větší prsa, dříve menstruují atd. Naopak u chlapců se kvůli tloušťce objevuje pohlavní nevyspělost, která se často projeví menším pohlavním údem. Součástí jejich života se pak stanou psychosociální problémy, nedostatek sebevědomí a společenská izolace.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.