Alkohol za volantem? Jedno pivo vám odpustí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Alkohol za volantem? Jedno pivo vám odpustí!

 (Aha! – Alexandr Malachovský)

PRAHA – Bodový systém, povinné svícení i ve dne, masové rozšíření radarů... Samé zákazy a nařízení se v posledních letech sypaly na řidiče v Česku. Teď by se přece jen mohly utažené opratě zase trochu uvolnit.

Za pivo vás už policie nepotrestá
Nová tolerance – 0,24 promile

Pokud ovšem skutečně vstoupí v platnost návrhy ministerstva dopravy a skupiny poslanců. Například by policie měla tolerovat dechový test, pokud hladina alkoholu v krvi řidiče nepřekročí 0,24 promile. Jako první o tom informovala Česká televize.

V praxi by to znamenalo, že stokilový zdravý muž by před jízdou mohl vypít půllitr desetistupňového piva, aniž by se vystavoval postihu. Malé desetistupňové pivo by si mohl dát v podstatě každý.

Důvodem pro vydání metodického pokynu je poznatek odborníků, podle nichž měřicí přístroje vykazují značné odchylky vzhledem ke skutečnému obsahu alkoholu v krvi. Soudní znalec v oboru toxikologie Jaroslav Zikmund, který laboratorně porovnával promile alkoholu skutečně obsaženého v krvi s tím, co naměřila v jejich dechu policie, dospěl k závěru, že odchylky se mohou pohybovat v rozmezí jedno až dvě promile. „Mám provedeno tisíc měření, kde jsem došel k tomu, že odchylky mohou být až plus 0,7 promile, ale i 2,3 promile,“ upozornil Zikmund.

Podle znalců rozdíly v měřeních nejsou zaviněny chybou přístrojů, nýbrž odlišnými podmínkami při měření. „Může tam být zima nebo naopak teplo, řidiči můžou být po šoku nebo útěku rozdýcháni,“ řekl Zikmund.

rgánům, aby při trestání body či pokutou u usvědčených odečetly z naměřeného čísla 0,24 promile. Teprve ta hodnota, která vyjde po odečtení, bude podklad pro udělení trestu.

Změní se i postup policie. Pokud se zjištěná hodnota alkoholu při měření dechovým přístrojem bude během dvou měření v intervalu pěti minut lišit o více než deset procent, budou řidiči automaticky odváženi na odběr krve.

Kliknutím zvětšete

Poslanci si stojí za svým: Chceme 160 km/hna dálnici

PRAHA a– Dnes by se vláda měla zabývat návrhem skupiny poslanců na zvýšení maximální povolené rychlosti na vybraných úsecích dálnice až na 160 km/hod. Mezi podmínkami je, aby v místě nebyl nájezd na dálnici či sjezd z ní, včetně parkoviště a řidič musí mít dostatečný dohled. Příslušné dálnice již byly vytipovány. Například jde o velkou část dálnice D5 na Plzeň a Rozvadov, také nové úseky hradecké dálnice D11 a »teplické« D8, D2 a nových částí budoucí D1. Rozhodně se to netýká dálnice D1 mezi Prahou a Brnem.

25.5.2009

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.