Vojtíšek (5): Léčí ho pejsek Bart! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Vojtíšek (5): Léčí ho pejsek Bart!

»Doktor« Bart je k dětem milý v každé situaci.
»Doktor« Bart je k dětem milý v každé situaci. (Aha! – Alexandr Malachovský, Karel Kopáč, ara)

PRAHA – Před několika týdny Vojtíšek (5) z Prahy bojoval o život. Zničehonic se mu udělala boule, ochrnul mu lícní nerv, spadl mu koutek u pusinky. Všichni se báli rakoviny. Nakonec bylo všechno jinak a kromě silných antibiotik ho léčí i speciálně vycvičený labrador Bart.


Lékaři dlouho nevěděli, co Vojtíška sužuje. „Mysleli jsme na to nejhorší,“ řekla Aha! Vojtíškova babička, která ho ve čtvrtek navštívila v motolské nemocnici. Nakonec se ale ukázalo, že chlapečka netrápí rakovina. „Za všechno mohlo klíště. Vojtíšek má boreliózu. Teď dostává antibiotika a je to s ním každým dnem lepší,“ dodala babička. Malý pacient se v Motole léčí už třetí týden. „Nejhorší pro něj byla punkce. Bolela ho zádíčka a chodil shrbený,“ vzpomíná babička na těžké chvíle. Zapomenout na to zlé mu pomohl »doktor« Bart. Pejsek mu dodával hlavně sílu, aby z něj byl zase veselý kluk. Labradora Barta speciálně vycvičeného pro terapii nemocných milují i další děti z neurologického oddělení motolské nemocnice.


Jak je užitečný Bart?

> Místo děsivého bílého pláště má příjemnou srst. Pomazlení s ním uklidní i toho největšího divocha.
> Místo injekcí s sebou nosí hračky, které mu pacienti s nadšením házejí, schovávají je a on za nimi běhá a nosí jim je zpátky.
> Z terapie s ním odcházejí všichni klienti šťastní a veselí. Lépe pak snášejí nemocniční stereotyp, lékařská vyšetření a léčbu.

I tato zvířata pomáhají

Kliknutím zvětšeteStrašilky
Když si ji dá na ruku hyperaktivní nebo agresivní dítě, sleduje její pohyb a musí na křehkého tvora dávat pozor. Zklidní se a rozvíjí i jemnou motoriku.

Kliknutím zvětšeteŠneci
Na živější nebo léčbou rozrušené pacienty působí zvukově. Uklidňující je totiž chroupání, které vydávají při pojídání okurek a jablíček.

Kliknutím zvětšeteRaci
Raků se pacienti nedotýkají, ale sledují je v průhledných teráriích. Jejich pohyb vpřed a zase couvání prý uklidňuje.

Kliknutím zvětšeteMorčata
Jsou malá a poměrně klidná zvířátka. Pacienti je proto mohou chovat, mazlit se s nimi či hladit jejich jemnou srst.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.