Tragédie českých horníků na Mt. Everestu - Horolezci selhalo srdce! Pohřbí ho v Himálaji | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Tragédie českých horníků na Mt. Everestu - Horolezci selhalo srdce! Pohřbí ho v Himálaji

Mount Everest
Mount Everest (ara, repro tn.cz)

PRAHA – Dva nadšení ostravští horníci chtěli zdolat výškový rozdíl 9698 metrů. Aby si splnili svůj sen, vystoupali ze skoro kilometrové hloubky dolu Paskov a vydali se na největší horu světa. Jednomu z nich už se však tenhle sen nikdy nesplní. Věslavu Chrzaszczovi selhalo srdce při výstupu na Mount Everest. Zemřel ve spánku v táboře.

Dva nadšení ostravští horníci chtěli zdolat výškový rozdíl 9698 metrů. Aby si splnili svůj sen, vystoupali ze skoro kilometrové hloubky dolu Paskov a vydali se na největší horu světa. Jednomu z nich už se však tenhle sen nikdy nesplní. Věslavu Chrzaszczovi selhalo srdce při výstupu na Mount Everest. Zemřel ve spánku v táboře.

Výstup horníci začali přesně před dvěma měsíci. Po žebřících vylezli z téměř kilometrové hloubky dolu, kde denně fárají, za 2 hodiny a 27 minut a vydali se do Himálaje. Nešlo o jejich první výstup, ale nyní se Věslav Chrzaszcz a Milan Pěgřímek rozhodli pokořit nejvyšší vrchol světa, a to bez kyslíkových přístrojů. „Na to, co se stalo, to může a nemusí mít vliv. S kyslíkem je to bezpečnější, ale finančně náročnější. A není to takový sportovní výkon. Je to prostě věcí přístupu,“ komentoval pro tn.cz jejich rozhodnutí předseda horolezeckého oddílu TJ Baník Karviná Josef Weisser.

O špatném stavu Věslava Chrzaszcze svědčí i zápis horolezce Libora Uhra, který na Everestu vede jinou českou expedici. „Kluci z Karviné zůstali v C1, Věslavovi nebylo dobře,“ napsal do internetového expedičního deníku v úterý. Horolezcova smrt byla potvrzena, ale zpět do Česka už se nevrátí. „S převozem Chrzaszczových ostatků do vlasti nepočítáme, je to strašlivě drahá záležitost,“ vysvětlil Weisser. Milan Pěgřímek se zatím nevyjádřil, zda bude pokračovat ve výstupu s jinou expedicí nebo to bez svého kamaráda vzdá.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.