Státní program Zelená úsporám - K penězům se asi dostanete snáz! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Státní program Zelená úsporám - K penězům se asi dostanete snáz!

PRAHA – Podmínky pro získání dotace na zateplení domů se možná brzy změní. O dotaci z pětadvacetimiliardového balíku totiž doposud zažádali pouze dva lidé. Pravidla pro dotace jsou prý zbytečně přísná, kritizují projekt odborníci. Ministerstvo životního prostředí už proto uvažuje o zmírnění podmínek.

Podmínky pro získání dotace na zateplení domů se možná brzy změní. O dotaci z pětadvacetimiliardového balíku totiž doposud zažádali pouze dva lidé. Pravidla pro dotace jsou prý zbytečně přísná, kritizují projekt odborníci. Ministerstvo životního prostředí už proto uvažuje o zmírnění podmínek.

Přitom zpočátku byl zájem o získání dotace z programu Zelená úsporám obrovský. Přímo na úřady nebo po telefonu se o dotace zajímalo přes 6000 lidí. Mnohé z nich ale vzápětí odradila přílišná administrativa, finanční náročnost a nejistota, zda vůbec na dotaci dosáhnou.

Jen zpracování samotného projektu, které je pro získání peněz podmínkou, vás přijde i na patnáct tisíc korun. Poté mohou ale lidé klidně zjistit, že se jim zateplovat vlastně vůbec nevyplatí, a peníze jim už nikdo nevrátí. Ministerstvo si přesto myslí, že nic z toho žadatele o dotaci neodradí. „Hlavní nápor žádostí očekáváme do měsíce. Spousta zájemců bude mít už totiž zpracovanou projektovou dokumentaci,“ vysvětlil mluvčí ministerstva Jakub Kašpar.

Co by se mohlo změnit
  • Dílčí opatření provedené letos před 1. dubnem by bylo uznatelné pro přiznání dotace na další opatření. Žadatel musí totiž provést vždy minimálně tři doporučená opatření z pěti. „Nově by např. výměna oken z minulosti byla uznaná jako provedené opatření a majitel domu by mohl získat dotaci na provedení dalších dvou, tedy například na zateplení fasády a stropu domu,“ vysvětlil možnou úpravu Kašpar.
Co musíte všechno udělat, abyste dotaci dostali
  1. Vyplnit formulář
  2. Pořídit technickou dokumentaci
  3. Vybrat si firmu nebo výrobek
  4. Doručit potřebné dokumenty
  5. Projít kontrolou – banka či krajské pracoviště fondu ověří vaši totožnost, formulář a přílohy.
  6. Dostanete vyrozumění o nároku na dotaci
  7. Provedete požadované úpravy
  8. Získáte peníze
Na co se dotace vztahují
  • Na zateplení domu, na pořízení kotle na biomasu, tepelného čerpadla a solárních kolektorů nebo na stavbu pasivního domu. Maximální výše dotace pak může dosáhnout 50 procent uznatelných nákladů. Vždy ale záleží na rozsahu oprav.
Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.