Hořelo kilometr od chemičky. Dým se valil na Chomutov a Jirkov | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Hořelo kilometr od chemičky. Dým se valil na Chomutov a Jirkov

Hustý černý dým se valil směrem na Chomutov a Jirkov.
Hustý černý dým se valil směrem na Chomutov a Jirkov. (: ČTK)

LITVÍNOV – Obrovský požár včera ve dvě hodiny ráno zachvátil skládku v Mostě-Kopistech, vzdálenou jen kilometr od areálu Chemopetrolu Litvínov.

Obrovský požár včera ve dvě hodiny ráno zachvátil skládku v MostěKopistech, vzdálenou jen kilometr od areálu Chemopetrolu Litvínov. Hořely staré pražce na překladišti skládky, kterou provozuje firma Celio. Do okolí se valil hustý černý dým, který vítr unášel na Chomutov a Jirkov.

„Kouř stoupal vysoko, takže zplodiny neovlivnily čistotu ovzduší v zastavěných lokalitách, kam vítr dým zanášel,“ řekla vedoucí Ekologického centra Most Soňa Hykyšová. Koncentrace škodlivin nepřekročila podle odborníků stanovené limity. Staré pražce jsou napuštěny karbolou a ta je v okolí požáru cítit.

„Hořely staré pražce, které měly na překladišti vyschnout a pak se měly převézt do cementárny v Čížkovicích jako palivo,“ řekl ředitel skládky Antonín Beneš.

Příčinu požáru zjišťuje policie. Buď je někdo úmyslně zapálil, ale pražce se mohly vznítit po zásahu blesku, požáru totiž předcházela silná bouře. „Štěstí je, že se obsluze bagru podařilo odstranit staré pneumatiky, které byly v bezprostřední blízkosti pražců. Jejich vznícení by znamenalo značnou ekologickou zátěž,“ řekl svědek požáru. „Škody ale prakticky nevznikly, za uskladnění pražců jsme už dostali zaplaceno, škoda není žádná. Samovznícení v tomto případě určitě nepřichází v úvahu, takže počkáme, co vyšetřovatel zjistí,“ dodal Beneš.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.