Doktoři z Motola pravděpodobně... Vynalezli vakcínu na rakovinu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Doktoři z Motola pravděpodobně... Vynalezli vakcínu na rakovinu

Prof. MUDr. Jiřina Bartůňková
Prof. MUDr. Jiřina Bartůňková (FN Motol)

PRAHA – Vakcínu, která dokáže zastavit růst zhoubných nádorů, vyvinuli lékaři z Fakultní nemocnice Motol v Praze. Zabírá na rakovinu kůže, střeva, vaječníku a krve.

„Nyní připravujeme žádost pro klinické zkoušení,“ řekla Mladé frontě Dnes přednostka Ústavu imunologie motolské nemocnice a 2. lékařské fakulty Jiřina Bartůňková, která výzkum vede. Jde o unikátní metodu, na které Češi pracovali deset let.

Pro každého pacienta se musí vyrobit vakcína na míru z jeho vlastní krve a jeho vlastního nádoru. Z krevních buněk lékaři vypěstují specifické buňky. „Ty pak smícháme s nádorovými buňkami a chemickými látkami je »donutíme« k vyšší aktivitě. Tyto buňky v těle pacienta nádor snadno vyhledají, obklopí jej a nedovolí mu dál růst,“ popisuje Daniela Rožková ze superčistých laboratoří, kde se vakcína vyrábí. Postup je ale časově i technicky náročný, týdně jsou schopni vyrobit jen jednu vakcínu. Prozatím tak nebude podle Bartůňkové možné, aby se lidé do klinických zkoušek sami hlásili.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.