Paroubek chce menšinovou vládu ODS, Topolánek to odmítl. Proboha, dohodnou se někdy? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Paroubek chce menšinovou vládu ODS, Topolánek to odmítl. Proboha, dohodnou se někdy?

»MAFIÁN« LANGR
Před tiskovou konferencí ODS na Jánském vršku  kolem proběhl ve slušivém sportovním oblečení Ivan Langr. Ve slunečních brýlích vypadal jako mafián z filmu Kmotr.
»MAFIÁN« LANGR Před tiskovou konferencí ODS na Jánském vršku kolem proběhl ve slušivém sportovním oblečení Ivan Langr. Ve slunečních brýlích vypadal jako mafián z filmu Kmotr.

PRAHA – To jsou ale zvraty! Šéf ČSSD Jiří Paroubek (53) odmítl pondělní nabídku Mirka Topolánka (ODS, 50) vytvořit duhovou čtyřkoalici. Místo toho ale klidně bude podporovat menšinovou vládu ODS!

To jsou ale zvraty! Šéf ČSSD Jiří Paroubek (53) odmítl pondělní nabídku Mirka Topolánka (ODS, 50) vytvořit duhovou čtyřkoalici. Místo toho ale klidně bude podporovat menšinovou vládu ODS! Že by opoziční smlouva nebo rovnou velká koalice? Druhou možností je Paroubkem dlouho prosazovaná vláda úředníků. Obě varianty ale ODS zamítla. Vyřešení patové povolební situace je tak opět v nedohlednu… Do jednání se vloží i prezident Václav Klaus.

Premiér Paroubek včera řekl, že ČSSD s největší pravděpodobností nevezme nabídku Mirka Topolánka vstoupit do vlády společně s ODS, lidovci a zelenými. Přišel s jiným řešením. ČSSD chce podporovat menšinovou vládu ODS, pokud se spolu obě strany dohodnou na programových věcech. V úvahu připadá i Paroubkem často omílaná úřednická vláda. „ČSSD tak opět dala najevo, že nechce opustit vládu, že nechce umožnit vznik vlády nové, že nechce ani post předsedy Poslanecké sněmovny. Už před volbami jsme jasně říkali, že takováto řešení odmítáme,“ řekl Topolánek. Sociální demokraté tvrdí, že se chtějí bavit o programu. Vyjednávací tým ČSSD připravuje návrh tzv. programového minima. V něm budou jak body, které jsou pro sociální demokraty nepřijatelné, tak i ty co prosazuje. „Podobný tým by měla vytvořit i ODS. Do 7 až 10 dnů bychom se mohli dohodnout,“ řekl Paroubek. Podle něj by se nemusela konat ani páteční volba šéfa Sněmovny. „To by se nějak udělalo. Sněmovna by se sešla a zase rozešla,“ naznačuje možné řešení Paroubek.

Ještě včera se Paroubek sešel s Topolánkem. Setkání prý bylo příjemné. „Nevidím ale důvod, proč by měla ČSSD zítra navrhnout svého kandidáta na předsedu Sněmovny.“

Prezident Václav Klaus ze služební cesty v Rumunsku vzkázal, že se chce zapojit do povolebních vyjednávání, a to ve čtvrtek nebo v pátek.

Dnes je na programu další schůzka šéfů parlamentních stran. . Nám nezbývá než doufat, že politici najdou nějaké řešení co nejdříve. Jinak se nové vlády nedočkáme ani do konce prázdnin…

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.