PRASEČÍ CHŘIPKA - Budou umírat lidé! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

PRASEČÍ CHŘIPKA - Budou umírat lidé!

 (ČTK, ara)

PRAHA – Téměř 150 mrtvých, tisíce nakažených. Tak otřesná je bilance obětí prasečí chřipky v Mexiku. Jenže tahle zákeřná choroba, která se šíří vzduchem, už řádí po celém světě.

HLAVNÍ HYGIENIK: Do měsíce je v Česku

Tisíce nakažených, 149 mrtvých
Virus potvrdily Španělsko a Británie
ČR nemá dostatek antivirotik

Nemocné virem A/H1N1 hlásí USA, Kanada, prvního nemocného včera potvrdilo i Španělsko a posléze další dva Velká Británie, podezření na nákazu mají i ve Francii, Izraeli nebo na Novém Zélandu. Hrozí, že propukne světová pandemie, která se rozšíří i u nás? Hlavní hygienik ČR Michael Vít tvrdí: „Do čtyř týdnů je prasečí chřipka v Česku!“ Už včera v pražských nemocnicích v Motole a na Bulovce vyšetřovali tři Čechy s podezřením na prasečí chřipku. Všichni se právě vrátili z Mexika a mají příznaky nachlazení. Lékaři ale neočekávají, že by se podezření potvrdilo.

  • Co je to prasečí chřipka?
    Smrtelné onemocnění, které způsobuje virus A/H1N1. Jde o novou mutaci viru prasečí chřipky, lidské chřipky a ptačí chřipky. Ta byla poprvé rozpoznána u prasat v roce 1930. Pro zvířata je nemoc vždy smrtelná. U lidí se dá vyléčit.
  • Jak se virus šíří?
    Stejně jako obyčejná chřipka – vzduchem, kapénkovou infekcí. K nákaze dojde nejčastěji v uzavřených prostorách plných lidí, při podání ruky či při líbání.
  • Můžu se nakazit požitím vepřového masa?
    Ne. Virus totiž nepřežívá teploty nad 72°C.
  • Co se stane, když se do mého těla dostane virus prasečí chřipky?
    Při styku s virem prasečí chřipky dojde ke smísení virů v lidském těle a jejich následné mutaci. Proti nově vzniklému viru pak nemá organismus protilátky a u oslabených jedinců, seniorů a dětí hrozí velké komplikace onemocnění, a dokonce i smrt.
  • Jak se nemoc projevuje?
    Stejně jako jakékoliv jiné onemocnění způsobené chřipkovými viry. Tedy horečkami, únavou, kašlem, bolestmi hlavy, ztrátou chuti k jídlu...
  • Co můžu udělat, abych se nákaze vyhnul?
    U nás zatím reálné nebezpečí nehrozí, ale stačí, aby ze zahraničí přicestoval jediný nakažený člověk. Pak by se i u nás mohlo onemocnění velmi rychle rozšířit. Preventivně se tedy vyhýbejte místům s velkou koncentrací lidí, myjte si ruce, když kašlete nebo kýcháte, dávejte si ruku před ústa.
  • Kdo je nejvíce ohrožen?
    Virus může napadnout úplně každého. Organismus mladého zdravého člověka si s ním ale poradit dokáže. Horší už je to u dětí, seniorů a nemocných lidí. Nejvíce ohroženy jsou tyto tři kategorie:
    1. Lidé s plicními onemocněními (virus totiž mnohem lépe pronikne oslabenou dýchací soustavou a napadne ji).
    2. Lidé se srdečními a oběhovými onemocněními (virus chřipky totiž napadá i srdeční sval a u lidí se sníženou srdeční funkcí je to pro něj mnohem lehčí).
    3. Lidé s cukrovkou (oběhový systém i látková výměna jsou už zatíženy nemocí, organismus je tedy velmi oslabený a virus jej snadno napadne).
  • Jak se pozná, že mám prasečí chřipku?
    Protože příznaky jsou nespecifické a odpovídají řadě onemocnění, dá se virus prokázat jen laboratorními testy. Přesný typ viru dokáží rozpoznat ale jen specializované laboratoře.
  • Existuje na prasečí chřipku nějaké očkování?
    Ne. Virus se neustále mění a velmi zřídka napadá lidi. Proto je vhodná očkovací látka v nedohlednu.
  • Jak se dá tedy nemoc léčit?
    U většiny lidí odezní sama, stejně jako obyčejná chřipka. U rizikových skupin, u kterých hrozí vážné zdravotní komplikace, se podávají antivirotika Tamiflu nebo Relenza.
  • Kdyby nemoc propukla v Česku, byl by dostatek léků pro všechny?
    Ne. Antivirotika by vystačila maximálně pro pětinu populace. Brát léky preventivně ale nemá smysl.
České cestovky ruší zájezdy

Největší cestovní kancelář u nás Exim Tours ruší kvůli epidemii prasečí chřipky v Mexiku odlety do mexického Cancúnu. Rozhodnutí se dotkne téměř tisícovky klientů. Dvě stě jich mělo odletět do Mexika již tuto sobotu, zbylí turisté pak v dalších termínech. Přestože Cancún leží na pobřeží Karibského moře přes dva tisíce km od hlavního města Mexika, odkud je výskyt nemoci hlášen, bleskovou anketou mezi klienty cestovky bylo zjištěno, že většina z nich teď do Mexika jet nechce. Zájezdy ruší i CK Fischer a Siam. Už tak napjatou situaci v Mexiku ještě zhoršilo včerejší zemětřesení o síle šesti stupňů Richterovy škály.

Kliknutím zvětšeteKliknutím zvětšete

Jaká preventivní opatření přijalo Česko?
Na letišti pověsí cedule!

Na řadě letišť po celém světě se děsí šíření viru prasečí chřipky, proto přijímají preventivní opatření. Třeba v asijských zemích, po zkušenostech s ptačí chřipkou a onemocněním SARS, standardně měří pomocí termokamer všem pasažérům při pasové kontrole teplotu. Každý cestující s horečkou je izolován v karanténě, dokud se neprokáže, jakým onemocněním trpí.

Letiště PrahaRuzyně chce v dalších dnech všechny pasažéry upozornit na příznaky prasečí chřipky cedulemi. Každý, kdo u sebe některé z příznaků zpozoruje, může být na místě vyšetřen, případně odeslán na podrobnější vyšetření na infekční oddělení nemocnice Bulovka. Zvláštní opatření nezavedly České aerolinie ani další dopravci, kteří létají z Mexika. „Pokud by ČSA nějaká opatření zaváděla, spočívala by v důsledném zákazu přepravy jídla, vyloučení všech cestujících se symptomy nemoci z přepravy apod.,“ uvedla mluvčí ČSA Marcela Fialková.

V ČR nebyl zatím vydán ani zákaz dovozu prasat, ani zákaz cestovat do rizikových oblastí (v tomto případě do Mexika). Ministerstvo zdravotnictví pouze připravuje manuál doporučení při výjezdech do těchto zemí.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.