»Český« žirafák Nick v Srbsku - Koukejte, má me holku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

»Český« žirafák Nick v Srbsku - Koukejte, má me holku!

Nick (vlevo) a Žofka mají ze žirafí slečny obrovskou radost a neustále ji hlídají.
Nick (vlevo) a Žofka mají ze žirafí slečny obrovskou radost a neustále ji hlídají. (Aha! – Saša Vetkovská, Václav Nekvapil, Zoo Palić)

PALIĆ – Už třetím rokem sledujeme osudy žirafáka Nicka (5), který se ze zoo ve Dvoře Králové vydal na cestu dlouhou 800 km do srbské Palići, aby tam založil rodinu. A na cestě ho doprovázeli i redaktoři Aha! Byli dokonce i při tom, když se Nick dočkal svého prvního potomka jménem Mali a sdíleli jeho radost.

Už třetím rokem sledujeme osudy žirafáka Nicka (5), který se ze zoo ve Dvoře Králové vydal na cestu dlouhou 800 km do srbské Palići, aby tam založil rodinu. A na cestě ho doprovázeli i redaktoři Aha! Byli dokonce i při tom, když se Nick dočkal svého prvního potomka jménem Mali a sdíleli jeho radost. Později jsme všichni prožívali obrovskou bolest, když Nickův prvorozený potomek zemřel na selhání ledvin. Teď to vypadá, že Nick je konečně šťastný. Na světě je totiž jeho druhý potomek – tentokrát žirafí slečna, která teprve čeká na jméno. Je nádherná a hrdý český žirafák doslova září štěstím.

Lásce bránila zebra

Ještě předtím, než se přívěs s žirafákem Nickem dal ve Dvoře Králové do pohybu, byla pro něj v Srbsku domluvena nevěsta jménem Žofka. Jenže cesta k jejímu srdci nebyla vůbec jednoduchá. Žofku si totiž nárokovala, a to se podržte, příšerně žárlivá zebra! Teprve když srbští chovatelé sehnali i pruhované dámě samce, byla Žofka volná a žirafí láska mohla vzplát naplno. A brzy se Nick dočkal i prvního potomka!

Radost i velký smutek

Kliknutím zvětšetePrvního potomka, synka Mali, porodila Žofka na podzim 2007. Spokojený rodinný život ale Nicka nečekal. Žofka byla prvorodičkou a nikdy předtím nežila ve velkém stádu. Nevěděla tedy, jak se k malému tvorečkovi chovat. „Bála se ho a nedávala mu pít mateřského mléka. Mali byl nešťastný a pořád chodil za tátou Nickem. Byli stále spolu,“ vzpomíná ředitel zoo Mirko Šinković. „Na Nickovi bylo vidět, že kdyby mohl, o prcka by se postaral sám. Kdyby měl vemeno, určitě by ho i kojil,“ dodal Šinković. Jenže...

Zřejmě z nedostatku kvalitní výživy brzy žirafáček zkolaboval. V šesti měsících musel být převezen k veterináři. Ten po zevrubném zkoumání a veškerých pokusech o jeho záchranu nakonec zkonstatoval, že Malimu selhaly ledviny. Zemřel a v srbské zoo zavládl smutek.

No ne, máme holku!

Kliknutím zvětšeteNickův příběh má ale zatím šťastné pokračování. Koncem března totiž Žofka porodila žirafí holčičku. Ta přišla na svět 28. března. Žirafí slečna, která na své jméno ještě čeká, měřila po porodu úctyhodných 197 centimetrů a vážila 79,5 kg. Ihned po porodu putovala slečna do zdravotní karantény, kde denně spořádala až osm litrů mateřského mléka. Po týdnu v karanténě mohla být vypuštěna k tátovi i mámě a ti se o ni začali starat. Nick samozřejmě o něco víc. Žofka malou žirafí slečnu toleruje a po prvotních těžkostech se jí již plně věnuje. I proto ukázala ručička váhy při poslední kontrole 82,3 kg!

Kliknutím zvětšete

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.