Začala válka energetických gigantů... Vyděláte na tom! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Začala válka energetických gigantů... Vyděláte na tom!

Pokud si cenu zafixujete, mohli byste na tom vydělat.
Pokud si cenu zafixujete, mohli byste na tom vydělat. (Profimedia.cz)

PRAHA – Když se chce, všechno jde. Důkazem je snižování cen v podání energetické společnosti E.ON. Ta se tak připojila ke konkurentům PRE a ČEZu, ti zlevňovali už předtím. Případné zlevnění má ale zásadní podmínku – zákazník si musí zvolit tarif, který mu zafixuje cenu elektřiny po dobu dvou let.


E.ON snížila po vzoru konkurence ceny elektřiny ● ČEZ nabízí speciální »šrotovné«

Dá se tak hovořit o úspěchu, dlouho totiž bylo zvykem, že cena elektřiny každoročně roste o několik procent. Energetické společnosti shodně tvrdily, že není prostor pro zlevňování. Současný boj o zákazníky svědčí o opaku. O konečné ceně elektrické energie pro rok 2010 ale definitivně rozhodne až Energetický regulační úřad letos v listopadu. Vyplatí se tedy cenu elektřiny zafixovat? „Ceny elektřiny stouply v poslední době na burze zhruba o čtvrtinu, proto se mi zdá, že v současné době se jedná o atraktivní nabídku,“ říká ekonom Jiří Fišer.

Fixační tarify energetických společností

> ČEZ – tarif FIX2010-2, zlevnění zhruba 7,5 %, nutno objednat do 30. 4. 2009
> E.ON – tarif Jistota 2010, zlevnění zhruba 10 %, nutno objednat do 31. 5. 2009
> PRE – tarif Komfort+Garant, zlevnění 650 Kč ročně, pouze pro domácnosti, které elektřinu užívají ke svícení a vaření, nutno objednat do 30. 4. 2009

Kliknutím zvětšete


E.ON rozdává slevy

Kliknutím zvětšetePRAHA – I E.ON připravil speciální akci pro zákazníky. Vrátí vám 500 korun, když si koupíte úsporný elektrospotřebič od firmy Whirlpool, a 10 % při nákupu spotřebiče v Baumaxu. Stačí vyplnit slevovou poukázku na www.energieplus.cz.

Akce společnosti E.ON na podporu energeticky úsporných výrobků startuje v polovině května. Pokud si zakoupíte chladničku, mrazničku, sušičku, myčku nádobí nebo vestavěnou troubu Whirlpool v energetické třídě A, A+ a A++ a zašlete kopii účtenky společně s vyplněnou slevovou poukázkou od E.ON, vrátí vám 500 korun. Když nakoupíte tepelněizolační materiál, okna, dveře nebo úsporné osvětlení v Baumaxu, dostanete až 10% slevu, u pokladny musíte předložit vyplněnou slevovou poukázku. Pětisetkorunová sleva platí zatím do poloviny července.

Bílé šrotovné za lednici, mrazák či pračku

Kliknutím zvětšeteKliknutím zvětšetePRAHA – Skupina ČEZ spustila akci »bílé šrotovné«. Tisíc korun sleví každému, kdo nechá ekologicky zlikvidovat starý spotřebič a zakoupí nový. Ale jen u prodejců – Datart a Euronics.

Akce trvá od 15. dubna do 15. června, nebudou-li příspěvky vyčerpány dříve. „Dali jsme si samozřejmě mantinely. Předpokládáme, že půjde o několik tisíc kusů,“ uvedl marketingový ředitel ČEZ Milan Mika.

Ušetřit může každý zákazník ČEZ, kterému doma žere energii stará pračka, lednice, mrazák či jejich kombinace. Vydáte-li se koupit některý z těchto spotřebičů v kategorii A+ a vyšší do Datartu či Euronics, nezapomeňte vzít s sebou fakturu o odběru elektřiny z ČEZ či smlouvu o dodávce jejich elektřiny. Další podmínkou získání tisícikorunové slevy je vrácení starého spotřebiče stejného druhu či doložení jeho ekologické likvidace. Bílé šrotovné už ale vzbudilo pozornost Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, který s ČEZ zahájil šetření kvůli možnému zneužití dominantního postavení na trhu. Podle předsedy úřadu Martina Peciny nelze vyloučit, že ČEZ bude potrestán.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.