Potvrzeno! ODS s ČSSD se dohodly, tohle se zavede: Šrotovné, přídavky i úlevy na děti! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Potvrzeno! ODS s ČSSD se dohodly, tohle se zavede: Šrotovné, přídavky i úlevy na děti!

Šéf ODS Topolánek se dohodl se svým protějškem z ČSSD Paroubkem na protikrizových opatřeních.
Šéf ODS Topolánek se dohodl se svým protějškem z ČSSD Paroubkem na protikrizových opatřeních. (: ara)

PRAHA – Šrotovné, rozšíření podpory v nezaměstnanosti, vyšší přídavky i daňové slevy na děti – na těchto i dalších protikrizových opatřeních se včera dohodla ODS s ČSSD. Půjde o sedm novinek, už zmíněné čtyři prosadila ČSSD. Opatření začnou platit během pár měsíců, a to až do konce roku 2010.

DOHODA ODS S ČSSD:
  • Šrotovné – bude se vyplácet ve výši 30 000 Kč na nákup automobilu do 500 000 Kč. Majitel se musí zbavit auta staršího deset let, pak dostane příspěvek na nákup.
  • Podpora v nezaměstnanosti – rozšíří se. Pro lidi do 50 let bude vyplácena 6 měsíců (nyní 5), první 2 měsíce budou dostávat 80 % předchozího platu (nyní 65 %), v dalších čtyřech měsících 55 % (nyní 45 až 50 %). V předchozích 36 měsících musel být nezaměstnaný alespoň 24 měsíců zaměstnán. Vyplácení podpor pro lidi do 55 let bude 9 měsíců (nyní 8), staršíji budou pobírat 12 měsíců (nyní 11).
  • Slevy na dani na dítě – zvýší se nad 11 000 Kč ročně (nyní 10 680 Kč).Přídavky na děti – zvýší se ve všech věkových kategoriích o 50 Kč.
  • Zrychlení odpisů fremního majetku – podnikatelé rychleji odepíší hmotný majetek nad 40 tisíc (ne nemovitosti). Místo 3 let budou odepisovat rok, místo 5 let 2 roky.
  • Insolvenční zákon – firmy v insolvenci (krachu) budou moci zpětně zaměstnancům vyplácet tři měsíční platy.
  • Sleva zaměstnavatelům na pojistném – zaměstnavatelé ušetří na pojistném za zaměstnance, kteří berou maximálně 1,15násobek průměrné mzdy. V průměru by měly firmy zaplatit o několik tisíc korun méně. Podle Nečase se tímto krokem ušetří až 70 000 pracovních míst.
Fischer dnes premiérem

Šéf Českého statistického úřadu Jan Fischer (58) bude dnes na Hradě jmenován premiérem! „Tuto informaci jsem vzal na vědomí s tím, že jsem připraven tento úkol zítra (ve čtvrtek) přijmout,“ řekl včera Fischer.

Rozhovory o personálním složení vlády zahájí hned po velikonočních svátcích. Úřednickou vládu, která dovede zemi k podzimním předčasným volbám, podpoří kromě poslanců ODS a ČSSD i někteří lidovci – Miroslav Kalousek, Vlasta Parkanová, Pavel Severa, Ladislav Šustr, Jiří Hanuš. To se nelíbí šéfovi strany Čunkovi, který za to poslancům vyhrožuje sankcemi. Prý nebudou ve volbách tak vysoko na kandidátkách.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.