S platem jsme na tom lépe než Slováci, ale... Mezi vyspělými jsme stále za chudáky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

S platem jsme na tom lépe než Slováci, ale... Mezi vyspělými jsme stále za chudáky!

PRAHA – Česko má ze třiceti zemí OECD (Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj, sdružuje nejrozvinutější země světa) šestý nejnižší čistý průměrný výdělek. Hůře než my jsou na tom jen Polsko, Turecko, Slovensko, Maďarsko a Mexiko. Vyplývá

to ze statistiky OECD za rok 2008. Na výsledné čisté mzdě má výrazný podíl i daňové zatížení. V Česku je totiž jedno z nejvyšších.

Pro letošek si ale Češi polepší. Snížilo se sociální pojištění placené zaměstnancem z 8 % na 6,5 %, snížila se i sazba sociálního pojištění placeného zaměstnavatelem z 26 % na 25 %. Pokud má zaměstnanec průměrnou hrubou mzdu stejnou jako v roce 2008, jeho čistá mzda se díky tomu zvýšila o několik stovek až tisíc korun.

A kdy doženeme s platem Němce nebo Švýcary? „Dochází ke sbližování mezd v rámci OECD. Tempo sbližování se však neustále zpomaluje. Někdy kolem roku 2030 bychom mohli být na úrovni Německa. Podle některých modelů pak nemusí k úplnému vyrovnání třeba se Švýcarskem dojít nikdy,“ říká analytička Next Finance Markéta Šichtařová.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.