Loď Polar Mist - Vezla tuny zlata, zmizela a začal... Hon za pokladem | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Loď Polar Mist - Vezla tuny zlata, zmizela a začal... Hon za pokladem

Polar Mist nyní odpočívá v hloubce 75 metrů a čeká na to, jestli záchranáři dokážou vyzvednout a záchránit ji i tuny zlata na palubě.
Polar Mist nyní odpočívá v hloubce 75 metrů a čeká na to, jestli záchranáři dokážou vyzvednout a záchránit ji i tuny zlata na palubě. (: ara)

16. ledna letošního roku se u břehů Patagonie na samém jižním cípu Jižní Ameriky potopila nákladní loď Polar Mist, vezoucí obrovský náklad devíti tun zlata a stříbra. Loď se potopila po silné bouři asi 40 kilometrů od argentinského pobřeží. Celé potopení ale obestírají záhady, nad kterými kroutí odborníci hlavou.

Podaří se loď z hlubin vytáhnout a vysvětlí to nejasnosti, které kolem této námořní katastrofy panují?

Záhadné potopení

Loď Polar Mist naložená zlatem a stříbrem v celkové hodnotě přesahující 400 milionů korun, vyrazila z argentinského přístavu Punta Quilla a nabrala směr Chile. O den později se dostala do bouře a byla zřejmě těžce poškozena. Sedm členů posádky a jediný cestující na palubě požádali argentinské námořnictvo o evakuaci. Plavidlo ovšem vcelku nepochopitelně ponechali jeho osudu. Celých 24 hodin byla loď odnášena proudem bez jakékoliv kontroly. Potom se ji pokusila zachránit chilská tažná loď Beagle, ovšem neúspěšně. Polar Mist se nakonec potopila asi 40 km od argentinských břehů. Celá nehoda je dost záhadná. Proč nechala posádka loď jejímu osudu? Proč se o katastrofě dozvěděla média až měsíc poté? A je na její palubě vůbec ještě nějaké zlato?

Zjistíme, co se stalo!

Kliknutím zvětšeteAby bylo vysvětleno, co se vlastně stalo, případně aby byl vyzdvižen náklad, organizuje se záchranná operace. Provést by ji měla ultramoderní loď Skandi Patagonia, patřící francouzskému ropnému gigantovi Total. Tu si pronajala argentinská důlní společnost, které náklad patřil. Údajně je to jediná loď, která je schopna náklad z hloubky kolem 75 metrů vyzvednout. K vraku ale prý míří i loď pojišťovací společnosti Lloyd’s, která celý náklad pojistila. Náklady na záchrannou operaci se odhadují na 40 milionů Kč, což je vzhledem k množství drahých kovů na palubě poměrně malá částka. Zajímavé bude ale určitě i zjištění, proč se vlastně loď potopila. Jednou z variant je i to, že byla vykradena a náklad na palubě dávno není. Se zaručenými informacemi přišlo i několik senzibilů, kteří tvrdí, že u břehů Patagonie funguje něco podobného jako v Karibiku, jakási obdoba Bermudského trojúhelníku. Brzy se dozvíme, jak to vlastně bylo. Záchranná operace je v plném proudu.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.