Uf, to je teplo - Dnes bude 22 °C! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Uf, to je teplo - Dnes bude 22 °C!

Po zimě se některé z dívek nemohou nabažit sluníčka!
Po zimě se některé z dívek nemohou nabažit sluníčka! (Aha! – Alexandr Malachovský)

PRAHA – Jupí! Dnes se pořádně ohřejeme! Po včerejšku, který byl zatím nejteplejším dnem letošního roku, se na nás sluníčko zase bude jenom smát! Dnešní teploty by měly vystoupit až k 22 °C.

„Počítáme s jasnou až polojasnou oblohou, i když během dne by se mohly v horských oblastech objevit i ojedinělé přeháňky. Po většinu dne ale bude jasno a teploty se budou pohybovat mezi 18 až 22 °C,“ prozradil meteorolog Jaroslav Rosa.

Nejvyšších hodnot by měla rtuť teploměru dosáhnout mezi 15. a 17. hodinou a v tu dobu by mohly padnout i historické teplotní rekordy. Ten pro dnešní den naměřili v pražském Klementinu v letech 1949 a 1953 a má hodnotu rovných 23 °C.

Pokud chcete vyrazit na výlet, rozhodně to neodkládejte na zítřek. To už se totiž počasí zkazí. „Očekáváme polojasno až oblačno, v průběhu dne od západu déšť a ojediněle i bouřky. Teploty vystoupí v Čechách maximálně na 19 °C, na Moravě až k 22 °C,“ uzavřel meteorolog.

10 otázek k jaru

Jaro je tady v plné síle, teploty se ženou až k 20 stupňům. A i v následujících dnech můžeme očekávat krásné počasí. Tady jsou odpovědi na otázky týkající se jara.

  1. Může za takové teplo brzo na jaře globální oteplování?
    O tom se dohadují i vědci. Někteří z toho opravdu viní globální oteplování a pro jiné je to cyklický koloběh počasí.
  2. Můžu se na jarním slunci spálit?
    Určitě. Jarní sluníčko je hodně intenzivní, navíc naše pokožka není po dlouhé zimě na příliv paprsků zvyklá a spálí se rychleji než v létě.
  3. Opravdu existuje jarní únava?
    Ano. Organismus tak reaguje na změnu počasí a na to, že se prodlužují dny. V západních zemích tenhle syndrom dokonce označují souslovím jarní horečka.
  4. Jak mám s jarní únavou bojovat?
    Dopřejte si dostatek spánku, hodně pijte, zkuste omezit živočišné bílkoviny a tuky. Naopak do sebe ládujte čerstvou zeleninu a ovoce a hodně pijte.
  5. Existuje také označení jarní nálada?
    Ta souvisí s vzestupem hladiny melatoninu v těle. Jaro je totiž vhodné pro rozmnožování a výchovu potomků. Jde o pozůstatek evoluce.
  6. Má jaro vliv na sex?
    Ano. Sluneční paprsky jsou velmi důležité pro tvorbu hormonu serotoninu, který přispívá k pocitu štěstí. Lepší nálada se projevuje i v oblasti sexu.
  7. Je potřeba věnovat po zimě zvýšenou péči pleti?
    Pokožka v zimě trpí. Proto ji na začátku jara musíme věnovat větší pozornost a dodat jí potřebné výživné látky. Ošetřujte ji kvalitními krémy a ládujte se vitamínem C.
  8. Co můžu nyní dělat na zahrádce?
    Důležité je prořezat keře a ovocné stromy. Natřete zahradní nábytek. Připravte si záhonky a skleník. Už nyní můžete sázet některé okrasné květiny.
  9. Co se má dělat s trávníkem?
    V dubnu byste měli trávu pořádně nakypřit, prorýt, odstranit velké drny, odstranit mech a zbytky rostlin. Hlavně nezapomeňte trávník dobře pohnojit.
  10. Můžu už přezout auto?
    Raději ne. V noci ještě klesají teploty a počasí bývá hodně proměnlivé. Přezout se doporučuje, až když teploty dlouhodoběji překročí 10 – 12 °C.
Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.