Americký prezident Barack Obama s manželkou Michelle už pozítří přijedou do Prahy... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Americký prezident Barack Obama s manželkou Michelle už pozítří přijedou do Prahy...

 (: ara)

PRAHA – Už v sobotu odpoledne do Česka přiletí nejmocnější muž světa, prezident USA Barack Obama (47) s manželkou Michelle (45). V Praze stráví sobotu i neděli a česká metropole se po tyto dva dny stane nejstřeženějším místem světa.

A tohle si vezou s sebou!

Policie dokonce varovala obyvatele ulic, kterými pojede z letiště Obamova kolona, před otevíráním oken – v obavě z atentátníka by mohli být zastřeleni. Obamu, který přiletí nejluxusnějším letadlem světa Air Force One, doprovází více než 400 ozbrojených agentů. Prezident má s sebou i své dvě pancéřované limuzíny či osobní vrtulník.

Na bezpečnost Obamy v Praze bude dohlížet i na 4000 českých policistů, včetně desítek policistů v civilu, odstřelovačů a zásahové jednotky. Celkové náklady na bezpečnostní opatření dosáhnou asi 50 milionů Kč.

A třeba jakými ulicemi pojede americký prezident, se pečlivě tají. Na cestu se vždy různými trasami vydávají dvě navlas stejné kolony (včetně 2 prezidentských limuzín)! Důvodem je snaha o zmatení případných teroristů. Součástí obou kolon je sanitka vybavená operačním sálem.

Kliknutím zvětšete

CO SI OBAMA PŘIVEZE

■ Už si nechal poslat do Prahy poslat mnoho kufrů věcí už minulou středu. V apartmá hotelu Hilton pak už čekal prý tým lidí, který věci vybalil a umístil na předem určená místa. Ještě předtím však ochranka znovu pečlivě kontrolovala, jestli jsou kontejnery s věcmi neporušené. „Existuje plánek, podle kterého se věci rozmístí tam, kam patří. Obama vkročí do hotelového apartmá a všechny věci budou tam, kde mají vždy být,“ tvrdí zdroje z ochranky prezidenta… Možné ale je, že jde jen o »kouřovou clonu« a Obama v Hiltonu bydlet vůbec nebude a přespí např. na americkém velvyslanectví.

■ Prezident USA bude mít v pokoji velkou zarámovanou fotografii rodiny, kterou prý musí mít vždy na pracovním stole.

■ Má s sebou i kuchaře, či oblíbenou značku minerální vody. Té si převezl celé kartony. „I prezidentova minerálka bude mít svého bodyguarda. Ten dohlídne na to, aby se k ní nikdo cizí nepřiblížil,“ dodává informátor. Prezidentovi vezou z USA dokonce i vlastní toaletní papír…

Kliknutím zvětšete

DALŠÍ ZAJÍMAVOSTI O OBAMOVI

● Hodinky:
Nosí značku Jorg Gray 6500, které se vyrábějí v Číně a prodávají se v přepočtu za 3000 Kč. Jde o model z nerezové oceli a s kovovým páskem, Obamovy hodinky jsou ale opatřeny emblémem americké tajné služby. Těmito hodinkami Obama nahradil švýcarské hodinky značky Tag Heuer za 30 000 Kč, které nosil ještě během prezidentské kampaně.
● Plat:
V přepočtu 7 500 000 Kč ročně.
● Ochranka:
Secret Service je osobní ochranka prezidenta, kterou tvoří 3200 agentů. Nosí černé obleky, sluneční brýle a na uchu mají vysílačku. V případech nouze obklopí prezidenta a zaujmou střelecké pozice.
● Jaderný kufřík:
černý diplomatický kufřík jménem Football plný speciální elektroniky. Nosí ho korvetní kapitán nebo podplukovník. Prezident ho musí otevřít, když chce nařídit nasazení jaderných zbraní. K tomu musí použít zakódovanou plastikovou kartu, kterou nosí stále u sebe. Ten, kdo kufřík nosí, se nikdy nevzdálí od prezidenta na vzdálenost větší než 15 metrů. Ani v noci.
● Mobil:
Obama, velký fanoušek mobilních technologií, je prvním prezidentem USA, který má mobilní telefon i ve funkci. Kvůli úniku tajných informací ho totiž měli jeho předchůdci zakázaný od tajných služeb. Obama používá mobil značky BlackBerry, který je speciálně zabezpečený a stojí v přepočtu 70 000 Kč.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.