Topolánkův bláznivý nápad, jak řešit patovou situaci: Volba jednoho poslance | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Topolánkův bláznivý nápad, jak řešit patovou situaci: Volba jednoho poslance

Jiří Paroubek (zleva) kul pikle s komunisty Miroslavem Grebeníčkem a Vojtěchem Filipem.
Jiří Paroubek (zleva) kul pikle s komunisty Miroslavem Grebeníčkem a Vojtěchem Filipem.

PRAHA – Zase nic. Poslanci ani napodruhé nezvolili předsedu Sněmovny. Neuspěl kandidát koalice Jan Kasal (KDU-ČSL). Měsíc po volbách se tak politici neshodli vůbec na ničem.

Kasal vyhořel stejně jako Němcová

Zase nic. Poslanci ani napodruhé nezvolili předsedu Sněmovny. Neuspěl kandidát koalice Jan Kasal (KDU-ČSL). Měsíc po volbách se tak politici neshodli vůbec na ničem. Mirek Topolánek (ODS) včera proto přišel s návrhem na doplňovací volby, které by spočívaly v dodatečném zvolení dalšího poslance. Výsledek by pak ukončil povolební pat a umožnil vládu vytvořit buď levici, nebo pravici. Je ale uskutečnění takového plánu vůbec reálné? Podle politologů ne. Topolánek také přivezl prezidentovi Václavu Klausovi sto podpisů poslanců ODS, KDU-ČSL a zelených jako důkaz soudržnosti koalice.

Jan Kasal získal ve včerejším prvním kole volby 99 hlasů, ke zvolení bylo potřeba 101 hlasů. Dosáhl tedy stejného výsledku jako minulý týden Miroslava Němcová (ODS), chyběl mu jeden hlas od koaličního poslance. Podle zákulisních informací ale tentokráte bylo příčinou špatné vyplnění hlasovacího lístku. „Zřejmě z nezkušenosti špatně vyplnil hlasovací lístek. Nehlasoval proti Kasalovi,“ řekl Aha! poslanec za ODS Jan Vidím. V druhém kole hlasovalo pro Kasala znovu 99 poslanců, tentokrát to byl ale plný počet. Miloše Pateru, který se zotavuje po mrtvici, totiž vypároval stejně jako minule Miloslav Vlček (ČSSD). Ale ani to ke zvolení nestačilo. Kasal chtěl vést Sněmovnu do doby, než by poslanci vyjádřili důvěru vládě. Pak by křeslo získal některý ze sociálních demokratů.

Přibude jeden poslanec?

Patovou situaci chce svérázně řešit šéf ODS Mirek Topolánek doplňovacími volbami. V nich by se v celorepublikovém hlasování zvolil jeden poslanec, který by převážil jazýček na misce vah pro levici, nebo pravici. Sněmovna by tak měla 201 poslanců. Podobně se podle Topolánka řešila zamotaná povolební situace ve Slovinsku. Změnu by nechtěl hned. „To by ani nešlo. Musela by se kvůli tomu změnit Ústava. A k tomu jsou potřeba poslanci. Ti ale nemohou vykonávat svou práci, dokud není zvolen předseda Sněmovny. Takže to současnou patovou situaci vůbec neřeší,“ řekl Aha! politolog Tomáš Lebeda ze Sociologického ústavu. „Takový systém ve Slovinsku ani neexistuje,“ řekl expert na slovinskou politickou scénu Ladislav Cabada. „Já jsem to řekl trochu v nadsázce. Také jsem říkal, že je to možná ve Slovinsku. Je to jedno z možných řešení patové situace,“ řekl Aha! Mirek Topolánek. Nápad se nelíbil ani Jiřímu Paroubkovi.

Vláda úředníků

Jiří Paroubek včera znovu zopakoval, že by měla vzniknout vláda úředníků. ODS to odmítla. Podle ní by taková vláda měla jen dočasný efekt. Topolánek se také pustil do Paroubka. Obvinil ho z destruktivní politiky, která brání jakýkoliv posun v jednání. „Vyzývám předsedu ČSSD Jiřího Paroubka, aby se jasně vyslovil, zda a za jakých podmínek je ochoten umožnit vítězi voleb vládnout,“ řekl Topolánek. Pokud se budou povolební jednání protahovat, vloží se do nich podle vlastních slov i prezident Václav Klaus.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.