Umělé oplodnění povoleno - I po čtyřicítce! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Umělé oplodnění povoleno - I po čtyřicítce!

Bez pomoci lékařů by se Šmuclerům dcera Justina-Anna nenarodila
Bez pomoci lékařů by se Šmuclerům dcera Justina-Anna nenarodila (: ČTK)

ČR – Nevymřeme! Senátoři, hlavy naše pomazané, nejsou zas tak zbyteční, jak se zdá. Včera dokázali jediným hlasováním zachránit tisíce neplodných párů. Zrušili věkovou hranici, která zakazovala umělé oplodnění! Pár, který nemůže mít dítě normální cestou, se tak může o miminko pokusit za pomoci lékařů i po čtyřicítce. Neplodný je u nás každý sedmý pár a tři procenta všech dětí se rodí po umělém oplodnění.

„Zaplať pánbůh!“ tak reagovala na zprávu ze Senátu Jitka Řezáčová, vedoucí oddělení asistované reprodukce z Ústavu pro péči o matku a dítě v pražském Podolí. Rozhodnutí poslanců o tom, že páry, kde jeden z partnerů je starší čtyřiceti let, už nemají na své vlastní miminko nárok, považovala za špatný! Stejně zajásala i Jana (37) z České Lípy: „Paráda! Nemůžeme mít s manželem děti, mám zdravotní problémy. Pokoušíme se o miminko pomocí lékařů půl roku, ale zatím bez úspěchu. Manželovi je 42 a hrozilo, že další pokus nám zákon nepovolí.“

Dnes je ale naprosto normální, že muži chtějí mít první dítě až kolem čtyřiceti, nebo dokonce po čtyřicítce. „Takovým lidem přece nemůže stát bránit v tom, mít vlastní děti,“ říká Řezáčová.„Problém vznikl nepochopením pojmů. Poslanci si popletli dárce s partnery v manželském páru. Nikdo nemůže doporučovat manželům, jestliže partnerovi je 45, že nemá mít vlastní děti, pokud je zdravý,“ uvádí Řezáčová.Naopak u dárců je věk velmi důležitý. Dárce je člověk, ať už je to žena, nebo muž, který naopak musí být naprosto zdravý. Poskytuje své pohlavní buňky, spermie nebo vajíčka, lidem, kteří jsou zcela neplodní. „Měli by být mladí a s normálním genetickým vybavením. Proto je také věkový limit 35 let u žen a 40 u mužů,“ vysvětluje Řezáčová.

Libuše Šmuclerová a Roman Šmucler
Jen díky umělému oplodnění prožívá to nejkrásnější štěstí, které může žena v životě zažít, bývalá programová šéfka TV Nova Libuše Šmuclerová (42). S manželem, moderátorem a lékařem Romanem Šmuclerem (37), se pokoušeli o miminko celých deset let. Nebýt pomoci lékařů, nikdy se jim dcera JustinaAnna (5) nenarodila. Nyní přemýšlejí o tom, že Justině pořídí sourozence. Pokud by zákon vstoupil v platnost, už by nikdy další mimčo mít nemohli.

Petr Janda
Petr Janda (64) je ženatý s mladičkou Alicí Fojtíkovou (25) necelý rok a na dalšího potomka také jistě pomýšlí. „Nevidím nic špatného na umělém oplodnění ve vyšším věku. Pokud je žena zdravá, tak proč ne? Umělému oplodnění fandím už dlouho,“ říká nestárnoucí frontman legendární skupiny Olympic.

Michal David
Zpěvák Michal David (45) s manželkou Marcelou (43) se o zplození potomka snaží už delší dobu, od smrti jejich dcery Mišky (+9). „Zkoušíme všechno, i umělou cestu,“ říká Michal David s tím, že umělé zplození potomka zkoušeli již čtyřikrát.


Vendula Svobodová a Karel Svoboda
Karel Svoboda (67) se svou ženou Vendulou (35) přivedli loni na svět syna Kubu a nedávno se Vendula nechala slyšet, že by si s Karlem přáli ještě jedno další děťátko. Pro umělé oplodnění jsou prý oba všemi deseti, vždyť i jejich Kuba přišel na svět právě touto cestou.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.