Zpověď netvora: Josef Fritzl poprvé promluvil | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Zpověď netvora: Josef Fritzl poprvé promluvil

 (: ČTK)

ST. PÖLTEN – Rakouský tyran Josef Fritzl (73), odsouzený před pár dny na doživotí, sedí sám ve své cele v dolnorakouském městě St. Pölten. Televize je puštěná celý den. Jediný, kdo ho chodí navštěvovat, je jeho advokát Rudolf Mayer.


Chce napsat knihu, dostane za ni až 95 milionů Kč

Právě s ním Fritzl, který 24 let věznil ve sklepě svou dceru Elisabeth, více než 4000krát ji tam znásilnil a měl s ní 7 dětí, poprvé promluvil o svém pocitu viny. Na lítost je však pozdě. O Fritzlovi už nechce nikdy slyšet nejen jeho dcera, ale ani jeho manželka.

Minulý týden soud rozhodl, že Fritzl stráví zbytek života v cele se speciálním psychiatrickým dohledem. Podle jedné z odbornic je Fritzl »emocionální analfabet«. Jediné emoce, které cítí, jsou pocity vítězství či dominance. Ta však nebyla tak jednoznačná, jak se na první pohled zdálo – v nitru jeho duše byl i strach. Terapeutce se Fritzl svěřil, že se bál, že ho ve sklepě jednou jeho »vězni« zmlátí. Fritzl stárnul a ke konci martýria tam kromě malého Felixe (6) věznil i tři dospělé osoby – Elizabeth (42), její dceru Kerstin (19) a syna Stefana (18). „Silově měli jednoznačnou převahu. Při každém vkročení do sklepa jsem měl obavu, že mě napadnou.“ I proto je prý za každou neposlušnost tvrdě trestal, aby v nich udržoval strach.

Rozhovor advokáta Rudolfa Mayera s Josefem Fritzlem

Co byste vzkázal své dceři a dětem, které jste s ní zplodil?
„Nic si nepřeji víc, než aby na vše dokázaly nějak zapomenout. Na vše, co se mnou vytrpěly. Na mě...“

Jak vám bylo, když jste v soudní síni spatřil dceru Elisabeth?
„Když jsem si všiml, že tam je, trvalo mi dlouho, než jsem sebral odvahu podívat se jejím směrem. Zahlédl jsem její tvář a strašně jsem se před ní styděl... Když jsem ji slyšel mluvit, najednou jsem vše pochopil. Že moje představa o jejím vnímání života ve sklepě se zcela lišila od toho, co ve skutečnosti každý den zažívala a cítila. Poslouchat její výpověď pro mne bylo nesnesitelné. Nezmohl jsem se na jakoukoli obhajobu. V tom momentě mi bylo jasné, že si nic lepšího než nejvyšší trest nezasloužím.“

A co si myslíte o rozsudku?
„Je spravedlivý. Já chtěl dostat doživotí. Budu se celý zbytek života kát a zpytovat svědomí. Až do úplného konce. Kdyby to šlo, chtěl bych ještě tvrdší trest.“

Je pravda, že pomýšlíte na sebevraždu?
„Ne. Ještě totiž stále mohu pomoci svým obětem. Chtěl bych napsat knihu. Ne pro veřejnost, ale pro ně, pro svou rodinu. Pokusím se v ní vysvětlit, proč jsem se k nim choval tak odporně. Chci dát psychiatrům co nejvíce informací o své nemocné duši. A celý výtěžek z knihy samozřejmě dostanou Elisabeth a děti.“

Pozn.: Za knihu by mohl Fritzl podle evropských nakladatelů dostat v přepočtu až 95 milionů Kč!

Italský Fritzl: 25 let věznil a znásilňoval dceru

TURÍN (ČTK) – V italském Turínu byl zatčen muž, který 25 let znásilňoval a věznil svou dceru a navíc naváděl k témuž i svého syna. Třiašedesátiletý obchodní cestující znásilňoval svou čtyřiatřicetiletou dceru od jejích devíti let, prý mu byla »zaslíbena«. Žena, která mohla vycházet z domu jen v otcově doprovodu, byla zavřena v místnosti bez světla a od 13 let nesměla chodit do školy. Policie zatkla rovněž syna obviněného, který je podezřelý ze znásilňování čtyř dcer ve věku šest, osm, dvanáct a dvacet let.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.