Počasí nám připraví peklo! Přijdou bouřky a krupobití! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Počasí nám připraví peklo! Přijdou bouřky a krupobití!

Včera jsme si ještě užívali sluníčka. Dnes nás od vody vyženou bouřky a krupobití.
Včera jsme si ještě užívali sluníčka. Dnes nás od vody vyženou bouřky a krupobití. (Aha!: Alexandr MALACHOVSKÝ, udalosti.astronomy.cz)

PRAHA – Zatažená obloha, na západě Čech déšť a silné bouřky. Na Moravě a ve Slezsku naopak sluníčko a tropy. Tak vypadá dnešní počasí v České republice. Během dnešního večera a zítřka se budou čerti »ženit« po celé zemi.

Naprší 50 litrů na metr čtvereční

Přesně podle předpovědi meteorologů se už včera přihlásily bouřky. Ty první se objevily nad Krušnými horami, dále postupovaly a postupují na východ země a během dnešního dne a neděle přejdou přes celé území naší republiky. V bouřkách se mohou ojediněle vyskytnout přívalové srážky. Na metr čtvereční naprší 50 mm vody. To je plný padesátilitrový zahradní sud vody!

„Z jižních Čech z okolí Křemže a Bloha jsou hlášeny kroupy o velikosti dvou centimetrů,“ dodal včera meteorolog Pavel Šimandl. Při bouřkách hrozí i silný nárazový vítr, výjimečně dokonce až 90 km/hod.Bouřky s sebou přinesou také mírné víkendové ochlazení. Alespoň na pár dnů zmizí tropická vedra a teploty podle Šimandla klesnou na většině území pod 30 °C. „Tropické teploty očekáváme dnes už jen na Moravě a Slezsku,“ řekl meteorolog. Velmi teplé počasí se prý ohlásí zase příští týden. Zatímco v pondělí a úterý hlásí meteorologové jen mírné přeháňky a polojasno, na středu už jsou zase hlášeny bouřky z tepla a oblačnost. A nejvyšší průměrná teplota? „Bude kolem 26 až 30 °C,“ uvedl Šimandl.

Jak vznikají kroupy?

Každý mrak je složen z drobounkých kapiček. Čím je výše nad zemí a čím je mohutnější, takzvaná kupovitá oblačnost, tím silnější v něm proudí vzestupné a sestupné proudy. A čím je oblak větší, tím větší kroupy z něj padají.

Pokud je horní část mraku ve výšce například dvanácti kilometrů, už tam může být až minus 50 °C. Malá kapička se dostane do vzestupného proudu a zmrzne, pak začne padat k zemi a tát. Ve spodní části mraku se na ni nalepí další kapičky vody. Pak zase ale díky proudění vzduchu stoupá nahoru, kde opět zmrzne. A tak se postup opakuje do té doby, dokud není kroupa tak velká, že ji už mrak v sobě neudrží.

Čím je oblak mohutnější, tím jsou vzestupné a sestupné proudy silnější a tím těžší »hroudy ledu« udrží. V okamžiku, kdy kroupa přesáhne hmotnost, při které ji mrak »v sobě« udrží, začne z něj vypadávat. Řádově mívají kroupy velikosti v centimetrech, jsou však známy případy, kdy jsou velké jako husí vejce.Když spadne kroupa na zem a rozbije se, jsou na ní zřetelně vidět letokruhy, podle kterých se dá spočítat, kolikrát proletěla vzestupným a sestupným proudem uvnitř mraku.

Když stoupá oblakem nahoru, utvoří se letokruh s bílou barvou, tím jak kroupa mrzne. Jak klesá dolů a trochu odtává a nabalují se na ni kapičky vody, je letokruh průhledný.

8.7.2006

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.