Plačící Fritzl přiznal vraždu syna | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Plačící Fritzl přiznal vraždu syna

 (: ara)

ST. PÖLTEN – Nečekaný zvrat v procesu století! Incestní otec Josef Fritzl (73) třetí den u soudu v rakouském St. Pöltenu úplně obrátil a doznal se ke všem obviněním!

Šokující obrat během třetího dne procesu století

Přiznal i vraždu svého tehdy třídenního syna. Tímto si de facto podepsal doživotní trest. Ten by měl soud vynést dnes.

Co se stalo, že »netvor z Amstettenu«, který 24 let věznil a znásilňoval vlastní dceru Elisabeth a zplodil s ní 7 dětí (jedno pak ve sklepě zemřelo) a který až dosud téměř vše popíral, zčistajasna obrátil? Údajně se psychicky sesypal při zhlédnutí 11hodinového videozáznamu výpovědi Elisabeth (42), který se v úterý téměř celý den promítal u soudu. „Když jsem viděl to video, poprvé jsem si uvědomil, jak jsem byl k Elisabeth krutý,“ prohlásil plačící Fritzl.

„Můj život byl ukraden člověkem mé vlastní krve. Stala jsem se mašinou na plození dětí v rukách šíleného otce,“ zaznělo mj. z videozáznamu. Elisabeth výpověď předem nahrála.

Klíčovým místem její výpovědi je popis situace krátce po porodu dvojčat v roce 1996. Zatímco Alexander přišel na svět zdravý, bratr Michael měl v zatuchlé sklepní kopce velké problémy s dýcháním. Po dechu začal bezmocně lapat už pár hodin po porodu. Elisabeth vypověděla, že si Fritzl uvědomil, že je chlapec v ohrožení života, i přesto odmítl zavolat lékařskou pomoc. „Ať se stane, co se má stát. Nebudu zasahovat,“ řekl tehdy a tři další dny se neukázal. Když se konečně objevil, koukl na nehybné tělíčko malého synka a se slovy »Už je mrtvý!« ho spálil v kotli! „Měl jen jedinou starost – jestli tělíčko projde dvířky do pece,“ řekla Elisabeth. Ta si celé ty roky všechny události ze sklepa tajně zaznamenávala na útržky papírů. O smrti Michaela tehdy napsala: „Dnes mi můj synek zemřel v náručí. Alespoň je teď v lepším světě.“

Až dosud Fritzlovi hrozilo jen 20 let vězení. Vraždu novorozeněte by se mu totiž s největší pravděpodobností nepodařilo prokázat, chyběl důkaz – tělíčko miminka. Fritzl totiž dosud tvrdil, že se dítě narodilo již mrtvé. Včera dopoledne se ale i k údivu svého advokáta Mayera přiznal ke zbývajícím dvěma bodům obžaloby: vraždě a zotročování – do té doby přiznával jen omezování osobní svobody, těžké donucování, krvesmilstvo a částečně i znásilňování.

„Proč jsem tenkrát nezavolal lékaře? Myslel jsem si, že to to dítě zvládne, že to všechno bude dobré. Nebylo nikdy mým cílem vraždit děti…“ Po vyřčení této věty se Fritzl rozplakal. Poté tiše dodal, že činu lituje.

Společně s předtočenou výpovědí Elisabeth porota a soudci vyslechli i výpověď jejího staršího bratra Haralda (46). Ten uvedl, že i jeho Fritzl opakovaně mlátil. Dále prozradil, že se mu sestra Elisabeth ve 12 letech svěřila, že ji otec už rok znásilňuje. „Nemohl jsem ale sestře pomoci. Bál jsem se, že by mě otec zmlátil.“

Podle výpovědi psychiatričky, která pro soud dělala analýzu Fritzlovy osobnosti, je Fritzl »vulkán citů«. Varovala, že ho sexuální zvrácenost nikdy neopustí a že pro ženy bude představovat vždy hrozbu. Řekla, že trpí poruchou osobnosti, za své činy je ale trestně odpovědný. Doporučila jeho trvalé umístění do ústavu pro duševně nemocné.

Od úterý je Fritzl v péči psychiatrů. Částečně i proto, aby nespáchal sebevraždu. Pozorovatelé hodnotí jeho včerejší úplné doznání jako důkaz, že se už smířil s doživotním trestem. Podle rakouského deníku Kurier ale mohlo mít na šokující obrat vliv něco jiného. V úterý se prý u soudu tajně objevila dcera Elisabeth! Do soudní budovy, z níž byly na celý den vykázáni novináři, ji údajně za ranního šera přivezlo auto z kliniky Mauer u Amstettenu, kam rodinu ukryly úřady. List spekuluje, že Elisabeth bude o svém případu psát knihu, a proto chce »nasát atmosféru« u soudu.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.