Bojíte se exekutorů? Vláda na ně připravuje bič! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Bojíte se exekutorů? Vláda na ně připravuje bič!

 (: ČTK)

PRAHA – Jeden milion lidí – tak velký počet obyvatel Česka se podle odhadů může už brzy dostat do pasti splácení dluhů. A do problémů s exekutory. Ti mají obrovské pravomoci, kterých často zneužívají.


Ministerstvo spravedlnosti proto připravilo novelu exekučního řádu, která by měla zajistit větší ochranu účastníků exekučního řízení. Včera to uvedl ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS). Věří, že by se úpravy mohlo stihnout projednat do léta. Co všechno novela přináší?

Tresty pro exekutory

Nyní: Exekutor, který nepostupuje v souladu se zákonem, je nyní víceméně beztrestný. Chrání ho celá řada předpisů, podle nichž není zodpovědný za způsobenou škodu – to když vám třeba zabaví to, na co nemá nárok. Zodpovídá se exekutorské komoře a podle Pospíšila nebyl za pět let ani jeden exekutor zbaven funkce, i když ministr podává prý třikrát více kárných žalob než jeho předchůdce.
Nově: Exekutoři by v případě pochybení mohli zaplatit pokutu až deset milionů korun a rozhodoval by o nich soud.

Neprodají vám dům, když dlužíte pár tisíc

Nyní: Nemáte na to, abyste zaplatili dluh deset tisíc? Exekutor vám s ledovým klidem zabaví a prodá dům, v němž žijete.
Nově: Exekutoři by si v takových případech nemohli hrát na neomezené vládce nad vaším majetkem. Začali by vám strhávat peníze z účtu, to ano, ale kvůli pár tisícům dluhu by vám nesměli sáhnout třeba na bydlení.

Průhledné prodeje

Nyní: Zabavený majetek – domy, chaty, auta, šperky apod. – se dnes velmi často prodává neveřejně. Pro exekutory to je výborné, protože dobrou koupi mohou dohodit známým a kamarádům.
Nově: Dražby majetku budou veřejné, aby se věci neprodávaly co nejlevněji úzkému kruhu lidí.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.