Nejhorší masová vražda v dějinách České republiky: Zhrzený milenec popravil 4 lidi! Pak si prohnal kulku hlavou | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Nejhorší masová vražda v dějinách České republiky: Zhrzený milenec popravil 4 lidi! Pak si prohnal kulku hlavou

 (pro Aha! – Tomáš Trávník, IT)

PETŘVALD – Městem Petřvald nedaleko Karviné procházela v noci na neděli smrt. A po jejím řádění tu zůstali čtyři mrtví... Na rodinné oslavě tady totiž v místní restauraci Sokolovna vystřílel zhrzený muž (41) rodinu bývalé přítelkyně (†25), zavraždil i ji a jejího nového partnera (†34). Tato masová vražda nemá v samostatné České republice obdoby.


..

Když šla rozveselená rodinka, která v Petřvaldu žila dlouhá léta a teprve nedávno se odstěhovala, slavit otcovy narozeniny, netušila, jaká hrůza přijde. Okolo jedné hodiny v noci v salonku restaurace Sokolovna zbylo už jen asi deset lidí, mezi nimi rodiče dívky a její nový přítel. Vtom do místnosti vtrhl muž-cizinec a začal bez váhání střílet. „Hlášení jsme dostali na linku 158 po jedné hodině ráno s tím, že neznámý muž zastřelil čtyři lidi. Pistolí nejdříve zabil padesátiletého muže a jeho manželku (†47), pak pětadvacetiletou ženu a jejího přítele. Pak zbraň obrátil proti sobě,“ líčila Aha! mluvčí krajské policejní správy Soňa Štětínská. „Ten Makedonec kdysi chodil s tou dívkou. Asi nezvládl, že si našla mladšího, tak se pomstil. Zbyla po ní dvouletá dcerka,“ říká jeden z místních obyvatel, který je stejně jako další lidé z Petřvaldu událostí šokován. Podle informací z Ostravy, kde dvojice dříve žila, vrah ženě již po rozchodu vyhrožoval smrtí. „Nemůžeme potvrdit, jaké pohnutky střelce k činu vedly, zbraň je podrobena expertize a také se zkoumá, zda byla držena legálně,“ uvedla policejní mluvčí.

Střelec, kterého záchranáři našli v bezvědomí s prostřelenou hlavou, zatím žije. Je hospitalizován na JIP Fakultní nemocnice Ostrava-Fifejdy. „U ostatních čtyř lidí jsme při příjezdu mohli už jen konstatovat smrt. Pachatele jsme převezli v kritickém stavu do nemocnice, další dva svědky, kteří událost viděli, jsme museli ztišit léky, neboť utrpěli šok,“ řekl Aha! Lukáš Humpl, mluvčí záchranářů.

Zda Makedonec střílel ze zhrzené lásky či ho k tomu vedlo něco jiného, se všichni jen dohadují. Každopádně jde o druhou hromadnou vraždu během pár týdnů. Před měsícem totiž ve Václavovicích u Ostravy policie vyšetřovala trojnásobnou smrt. Otec rodiny zabil nejdříve svou ženu, pak malého synka (†5) a nakonec i sebe...

»Rodinné« vraždy

> 14. únor 2009: Ve Václavovicích na Ostravsku zabil mladý muž manželku a syna (†5) a pak si sám vzal život.
> 1. prosinec 2008: V osadě Luh na Sokolovsku muž (†34) zabil nevlastní neteř (†28), její dítě (†1,5) a pak se oběsil.
> Březen 2007: Žena (27) v Ústí nad Labem zabila dceru (†1) a syna (†3).
> Únor 2007: Martina Hasíková (36) v Pustiměři na Vyškovsku zavraždila nožem druha (†31). Pak zapálila dům, ve kterém zemřel její synek (†5). Dostala 22 let vězení.
> Září 2006: Václav Příhoda v Krnově na Bruntálsku ubil manželku a zastřelil její tetu. Dostal 25 let vězení.
> Březen 2006: Andrzej Mikolcz zastřelil v rodinném domku v Křemži na Česko-krumlovsku manželku Marii a jejího syna Michala. Byl odsouzen k 19 letům vězení.
> Listopad 2004: Miloslav Širůček (25) v Tučapech na Táborsku po hádce zastřelil otce, matku a o rok mladšího bratra. Dostal doživotní trest.
> Červenec 2003: Ladislav a John Pacovští zastřelili v Litvínovicích na Českobudějovicku tři muže. Byli to manžel, syn a zeť ženy, jejíž sestra se přátelila s Pacovského bývalou manželkou. Soudy poslaly Ladislava Pacovského na 25 let a jeho syna Johna na 11 let do vězení.
> Únor 2002: Bývalou manželku a dceru (†19) ubodal v opilosti Svatopluk Růžička z Přerova. Motivem činu byla zřejmě žárlivost. Byl odsouzen k 18 letům vězení.

Jak se dělí vícenásobní vrazi?

> Masový vrah: Zabije při jedné »akci« více lidí najednou. Vraždy bývají zpravidla spontánnější, většinou nebývají detailně plánované – jsou to prostě jatka...
Příklad: Olga Hepnarová – v roce 1973 najela úmyslně nákladním autem do zastávky plné lidí. Na místě zabila osm lidí, jedenáct bylo těžce zraněno. Hepnarová byla popravena.
> Sériový vrah: Zavraždí více lidí v delším časovém období, třeba během několika let. Vraždy většinou plánuje, zpravidla vždy zabije jen jednoho člověka, ale tyto »akce« pak opakuje – jde tedy o sérii vražd…
Příklad: Heparinový vrah Petr Zelenka – v havlíčkobrodské nemocnici podával pacientům záměrně heparin – lék na ředění krve, jeho oběti pak vykrvácely. Loni v únoru byl odsouzen na doživotí za sedm vražd a dalších deset pokusů o vraždu.
> Toulavý vrah, nebo také vrah na cestě: V krátkém časovém úseku, ale na různých místech, zabije několik lidí. Vraždy neplánuje, prostě se jen tak »toulá« a zabíjí.
Příklad: Josef Kott a Michal Kutílek (na snímku) – v květnu 1990 spáchali během 48 hodin celkem čtyři vraždy a jednoho člověka se pokusili zabít. Oba byli odsouzeni na doživotí.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.