Dluží vám výplatu? Stát vám pomůže! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Dluží vám výplatu? Stát vám pomůže!

Rodině Kopeckých svitla naděje, že možná konečně dostane peníze, které otci Petrovi poděbradské sklárny dluží už několik měsíců.
Rodině Kopeckých svitla naděje, že možná konečně dostane peníze, které otci Petrovi poděbradské sklárny dluží už několik měsíců. (Aha! – Petr Novotný)

PRAHA – Vláda včera schválila novelu tzv. insolvenčního zákona, která pomůže tisícům Čechů poškozených krizí! Zajišťuje totiž zpětné vyplacení tří měsíčních platů zaměstnancům propuštěným bez výplaty. To se týká hlavně tisíců sklářů skupiny Bohemia Crystalex Trading i dalších lidí.


> Boj s krizí pokračuje
> Propuštění zaměstnanci se možná dočkají dlužných výplat
> A bohatí budou brát méně

Novela je jedním z opatření, která by měla zmírnit následky hospodářské krize. Vláda uvažuje také o 20milionové dotaci, kterou rozdělí sklářům.

Zatím to je tak, že když podnik vyhlásí insolvenci (platební neschopnost) a přestane zaměstnancům vyplácet mzdy, stát jim ze zákona nemůže pomoci. Pokud novela projde Sněmovnou i Senátem a podepíše ji prezident, bude to znamenat toto: Zadlužené firmě stát odloží povinnost odvádět za zaměstnance sociální pojištění v době moratoria, které trvá až tři měsíce. Cílem je podpořit firmu, aby nezkrachovala. Stát bude vyplácet zaměstnancům firmy v době moratoria podporu, která bude pracovníky motivovat, aby zůstali loajální svému krachujícímu zaměstnavateli. Banky budou motivovány k tomu, aby se nebály dávat firmě v insolvenčním řízení úvěry. Výnosy z jejich úroků totiž nebudou muset danit. A hlavně! Tři měsíční mzdy bude možné zpětně vyplatit zaměstnancům i po vyhlášení insolvence. „Jsou zde ustanovení, která umožní aplikovat tyto výhodnější podmínky i například na skláře ze zkrachovalých podniků,“ řekl ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS).

Novela by mohla být parlamentu předložena ve zkráceném řízení, aby vstoupila v platnost do léta.

Bohatí zaplatí víc

Kliknutím zvětšeteMinistr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) s ministrem práce a sociálních věcí Petrem Nečasem (ODS) se dohodli na předběžném návrhu zrušení stropů, nad které už nejbohatší lidé neplatí zdravotní a sociální pojištění. Dnes neplatí zaměstnanci pojištění z příjmů nad čtyřnásobek průměrného platu, stát tedy zvýší odvody lidem s platem nad 87 tisíc hrubého, kterých je u nás asi 100 tisíc. Opatřením, které Nečas s Kalouskem chtějí prosadit do konce roku a platilo by zpětně od letošního ledna, získá vláda asi dvě miliardy korun na důchody a miliardu na zdravotní péči.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.