10 rad, co si vzít v horku na sebe | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 17. dubna 2024

Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie

10 rad, co si vzít v horku na sebe

Vůbec nejlepší je vyzrát na vedro odhozením svršků. Je to příjemné a líbivé...
Vůbec nejlepší je vyzrát na vedro odhozením svršků. Je to příjemné a líbivé... (Aha!: Petr NOVOTNÝ)

PRAHA – Ach to horko! Pořád se jen potíme! A přitom by mohlo být lépe. Chce to mít jen ten správný druh šatů a použitých materiálů. To má rozhodující vliv na naše pocení.

Syntetická vlákna zabraňují vypařování potu na těle. Oproti tomu světlé oblečení z přírodních látek nechá kůži dýchat a to se hned cítíme lépe… Jak tedy vyzrát na horko?

1. Noste přírodní materiály
Tyto textilie dobře sají a odvádí pot z těla na povrch oblečení. Mezi ně patří stoprocentní bavlna, len, konopné tkaniny či pravé hedvábí, to je navíc lehce chladivé a do parných letních dnů je nejvhodnější. Vzhledem k tomu, že člověk za den průměrně vypotí až 600 mililitrů vody, je vhodné nechat vodu vypařit z těla, aby nás ochlazovala, než aby nás zbytečně přehřívala.

2. Neoblékejte syntetické látky
Jsou neprodyšné, nesají pot, a kůže poté nemůže dýchat. Vlhkost tedy zůstává mezi tělem a látkou, to způsobuje nadměrné pocení, přehřátí těla a někdy i opruzeniny. Mezi tyto nevhodné látky patří polyester, viskóza, polypropylen či polyuretan.

3. Nenoste tmavé oblečení
Přitahuje to sluneční paprsky a zbytečně byste se »pekli«. Naopak vybírejte oblečení světlých barev, nejvhodnější je samozřejmě bílá, ta sluneční paprsky odráží nejvíc a navíc bude výrazněji vidět vaše opálené tělo.

4. Spodní prádlo
Noste ze savého materiálu. Nenoste spodní prádlo z umělých vláken, nejlepší varianta je z přírodního materiálu s menším podílem syntetiky.

5. Vyvětrejte oblečení
Svršek, který si chcete obléci druhý den do práce, pověste na šňůru ven. Pokud jde o bavlnu nebo akrylové mikrovlákno, které mají vlákna dutá, vzduch se dostane do dutiny a tkaninu pročistí, provzdušní a osvěží.

6. Svršky perte pravidelně
Po parném dni je třeba »mokré« tričko vyprat nebo alespoň namočit. Vyschlá sůl, kterou obsahuje pot, tričko vyběluje a vyžírá původní barvu. Navíc tričko nasycené solí je rychleji mokré a poté hůře odvádí vlhkost z těla.

7. Pod košili s kravatou
Noste tílko ze stoprocentní bavlny. Pot se vsákne do tílka a na košili nejsou vidět nevzhledné fleky. Nátělník je uspokojující, ale triko s krátkým rukávem je ideální.

8. Noste co nejprodyšnější oblečení
Čím kratší, tím lepší. Tedy nejsteli prací vázáni oblékat se jinak, volte co nejvolnější oblečení. Vzduch se pak dostane s přehledem do míst, kde se nejvíce potíme.

9. Obuv volte co nejlehčí
Noste boty, které mají odvětrávání, aby nohy mohly volně »dýchat«. Rozpálené chodníky vám nohy v uzavřené obuvi »upečou«. Ideálním řešením jsou »žabky«, sandály či boty s otvory na větrání.

10. Nezapomínejte na pokrývku hlavy
V parných dnech, kdy slunce »praží«, není dobré podceňovat sílu slunečních paprsků. Hrozí přehřátí organismu či úpal.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.