Mareček (3 měsíce) - Hadička v hlavě mu zachránila život! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Mareček (3 měsíce) - Hadička v hlavě mu zachránila život!

Eva Kovandová má radost, že se operace jejího synka povedla.
Eva Kovandová má radost, že se operace jejího synka povedla. (pro Aha! – Věra Knedlhansová)

PLZEŇ – Neurologové v plzeňské fakultní nemocnici provedli operaci unikátní v celé střední a východní Evropě! Tříměsíčnímu Marku Kovandovi voperovali pomocí speciálního navigačního zařízení hadičku, která mu z hlavičky odvádí přebytečný mozkomíšní mok do břišní dutiny. Bez operace by chlapeček zemřel!

Unikátní operacev Plzni

Mareček se narodil s vývojovou chorobou zvanou hydrocefalus. Pokud by nebyl operován, jeho mozek by kvůli nadměrnému hromadění mozkomíšního moku nemohl fungovat a hrozila by mu smrt. „Onemocnění už lékaři diagnostikovali v mém těhotenství. V osmém měsíci měl krvácení do mozkového komorového systému. Když mi to lékaři řekli, do 12 hodin jsem spontánně porodila. Měla jsem obrovský strach,“ popisuje chvíle hrůzy Eva Kovandová (31).

Naštěstí si specialisté v Plzni dokázali poradit. „Máme tady navigační systém, který nám tento zákrok umožnil. Nejprve jsme udělali vyšetření magnetickou rezonancí. To nám posloužilo jako podklad pro zobrazení 3D mapky. Podle ní jsme mohli přesně postupovat. Toto zařízení je mnohem bezpečnější. Bez navigačního systému se dříve u deseti procent případů stávalo, že se hadička neuložila správně, což je pak velký problém,“ popisuje neurochirurg Petr Vacek. S hadičkou umístěnou v hlavě by se v budoucnu nemělo hýbat, pohyb je možný jen s částí v dutině břišní. Hadičku budou muset lékaři také přizpůsobit Markovu růstu.

I přesto, že měli lékaři k dispozici takové zařízení, hrozilo velké riziko. „Nikdy si člověk nemůže být jistý i při používání navigace, že někde po cestě nenarušíme nějakou cévičku,“ vysvětluje specialista Vacek.

Malý Mareček se ale zotavuje skvěle. „Týden jsme byli v nemocnici, teď už jsme doma. Přejeme si všichni, aby to bylo v pořádku a Mareček měl šťastný život. Pokud se vše podaří, nebude to mít vliv na činnost mozku. Stále ještě ale nevíme, jestli máme vyhráno. Doufám, že ano,“ svěřila se Aha! Markova maminka.

Kliknutím zvětšeteKliknutím zvětšeteKliknutím zvětšete

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.