Tajemná Hvězda: Další výbuch bomby! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Tajemná Hvězda: Další výbuch bomby!

Práce pro pyrotechniky. Po výbuchu zůstala ve zdi pořádná díra.
Práce pro pyrotechniky. Po výbuchu zůstala ve zdi pořádná díra. (: Alexandr MALACHOVSKÝ)

PRAHA – Pražskou Bílou horu svírá strach. Lidé se bojí, že sobotní výbuch bomby v oboře Hvězda nemusí být poslední. Případ se totiž až nápadně podobá dvěma útokům, které se před půlrokem odehrály jen pár desítek metrů od místa sobotní exploze.

Pražskou Bílou horu svírá strach. Lidé se bojí, že sobotní výbuch bomby v oboře Hvězda nemusí být poslední. Případ se totiž až nápadně podobá dvěma útokům, které se před půlrokem odehrály jen pár desítek metrů od místa sobotní exploze. Řádí v poklidné pražské čtvrti neznámý šílenec? Nebo si snad někdo vyřizuje účty s někdejším fotbalovým bossem Františkem Chvalovským, který tu bydlí?

Sobotní výbuch poškodil zeď kolem obory u Ruzyňské ulice. Na její vnitřní straně vytvořil asi metr široký a půl metru hluboký kráter. Kameny při explozi létaly stovky metrů do vnitřku obory, která o víkendových odpoledních bývá plná rodin s dětmi. Nikomu se tak nic nestalo jen zázrakem! Explozi způsobil podle policie neznámý pachatel dosud neznámou výbušninou. Stopy z místa čeká odborná expertiza.

Exploze v oboře Hvězda v Praze 6, která v sobotu rozmetala kameny stovky metrů daleko, zůstává pro policisty záhadou. Stejně tak jako výbuchy, které se nedávno odehrály jen kousek odtud.
Neznámý pachatel přitom zaútočil půl roku poté, co v Chrášťanské ulici během dvou týdnů vyletěly do vzduchu dva elektrické rozvaděče. Byly umístěny ve zděných sloupcích a stejně jako v sobotu kameny létaly při explozích i cihly ze sloupků do obrovské dálky. I v těchto případech tak nikdo nezahynul jen zázrakem! Pachatelé předchozích útoků přitom policii stále unikají! „Budeme prověřovat i možnost, že všechny tyto výbuchy má na svědomí jediný pachatel,“ připustila včera mluvčí pražské policie Eva Brožová.

Blízkost míst všech tří výbuchů a podobnost jejich provedení je zarážející. Snaží se snad někdo vyděsit bývalého šéfa fotbalového svazu Františka Chvalovského, který bydlí jen pár desítek metrů od obory? Mohlo by tomu nasvědčovat i to, že oba předchozí výbuchy se odehrály přímo v ulici, v níž stojí jeho luxusní vila! Chvalovský se přitom před lety stal obětí podivného únosu. V září 1995 ho z obory Hvězda, kde si byl zaběhat, unesli tři muži.

„Představili se jako policisté, dali mi pouta na ruce, náplast na oči a kuklu. Nutili mě vypít nějaký roztok. Když jsem odmítl, začali mě škrtit ocelovým drátem,“ popsal tehdy únos Chvalovský.
Loni v prosinci byl za jeho únos odsouzen mimo jiné někdejší příslušník elitního policejního Útvaru rychlého nasazení. Krátce poté se Bílou horou rozlehly výbuchy…

K podobné explozi přitom v této části Prahy došlo už v prosinci 1997. Dvousetgramová nálož trinitrotoluenu tehdy vybuchla u domu tehdejšího ministra financí Ivana Pilipa. Právě trinitrotoluen, vojenská trhavina, k níž mají přístup hlavně vojáci, přitom možná použil i pachatel sobotního výbuchu u slavného letohrádku Hvězda…

Podivné exploze v Česku
  • Červen 1990 – na pražském Staroměstském náměstí vybuchla bomba vyrobená z kovové trubky. Desítky lidí utrpěly zranění, německá turistka přišla o oko.
  • Srpen 1990 – stejná bomba explodovala na pražské hostivařské přehradě. Zraněno bylo několik lidí.
  • Listopad 1996 – dvě ženy zahynuly při výbuchu obranného granátu v nemocnici v Ostravě-Fifejdách, třetí byla zraněna.
  • Únor 1997 – v Olomouci došlo ke čtyřem výbuchům. Bomba, umístěná v krabici od džusu a nastražená pod autem zabila důchodce Emila Kořenka, který si ji odnesl domů.
  • Duben 1998 – na zastávce tramvaje v Ostravě vybuchla bomba v odpadkovém koši. Tři muži byli těžce zraněni.
Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.