Boss Sparty Daniel Křetínský (33): Nejmladší miliardář v Česku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Boss Sparty Daniel Křetínský (33): Nejmladší miliardář v Česku!

Daniel Křetínský má už ve 33 letech majetek za miliardy.
Daniel Křetínský má už ve 33 letech majetek za miliardy. (Aha! – Denisa Hamerníková, Karel Kopáč, ara)

PRAHA – Ještě začátkem roku 2004 znali Daniela Křetínského (33) jen byznysmeni a lidé z branže. Pak se ale tento právník stal šéfem fotbalové Sparty. Koupila ji skupina J&T, ve které byl Křetínský partnerem. Najednou jeho obličej znal každý. Teprve teď ale přišel opravdový zlom v jeho kariéře – stal se nejmladším českým miliardářem!


> Obchod s PPF mu vynesl miliardy
> Jezdí v maserati
> Bydlí ve vile Vasila Bilaka
> Odejde ze Sparty?

Díky propojení se skupinou PPF Petra Kellnera a vytvoření nové energetické skupiny má totiž rázem majetek za tři miliardy korun! Jaký je muž, který se už v Kristových letech dostal mezi padesátku nebohatších Čechů? Jezdí v maserati, už patnáct let žije s přítelkyní a rád utrácí za umění. A bydlí ve vile po bývalém komunistickém pohlavárovi Vasilu Bilakovi.

Kliknutím zvětšeteJak se dostal k obrovským penězům?

Křetínský uzavřel životní obchod s PPF v pátek – část majetku skupiny J&T (jde zejména o energetické firmy) se přesunula do nového podniku se skupinou PPF – J&T patří 40 procent nové firmy, PPF také 40 procent a sám Křetínský získal 20 procent firmy – a právě jeho podíl má hodnotu kolem tří miliard korun. Podle zákulisních informací Křetínský většinu svého podílu uhradil z manažerských opcí, které měl uzavřeny s J&T díky partnerství ve skupině. Zbylou část zaplatil ze svého.

Kliknutím zvětšeteNově vzniklý podnik, kterému by měl Křetínský šéfovat, bude obchodovat hlavně v energetické branži. A chce konkurovat i ČEZu. „V tržbách jsme dnes číslo dvě na domácím energetickém trhu po ČEZu. Určitě chceme ČEZ stíhat ve výrobě elektřiny, nejen na bázi uhlí, ale i z obnovitelných zdrojů a plynu,“ řekl Křetínský Hospodářským novinám. Novopečený miliardář už se nebude zapojovat do dalších aktivit v J&T, plně se soustředí na nově vzniklý podnik.

Co teď bude s fotbalovou Spartou?

Kliknutím zvětšeteCo ale bude s fotbalovou Spartou, jejíž koupi před lety v J&T právě Křetínský i přes nevůli majitelů firmy prosadil? Skončí J&T ve Spartě, která se potýká se stamilionovými ztrátami? Jeden z jejích šéfů Patrik Tkáč totiž řekl, že firma se časem zbaví buď Slovanu Bratislava, který také vlastní, nebo právě Sparty. „To jsou naprosto nepodložené spekulace, žádná taková transakce připravena není. Sparta ve vlastnictví J&T zůstává. Je to investice, která nás ukotvuje v českém prostředí,“ tvrdil ale v Hospodářských novinách Křetínský. Mnoho fanoušků by asi jeho odchod uvítalo, kvůli špatným výsledkům Sparty a střídání trenérů upadl Křetínský v nemilost.

Daniel Křetínský, vizitka mladého miliardáře!

> Narodil se 6. července 1975 v Brně.
> Sám říká, že má o rodiče navíc, jeho druhým tátou je fotograf Vladimír Židlický.
> Vystudoval Právnickou fakultu Masarykovy univerzity, stal se i bakalářem politologie.
> Do J&T nastoupil v roce 1999, v roce 2003 se stal partnerem, bylo mu teprve 28 let. Vydobyl si velký respekt u ostatních byznysmenů – rychlým, bystrým úsudkem a tím, že vždy drží slovo.
> V polovině roku 2004 J&T koupila fotbalovou Spartu, on se stal šéfem klubu. Za obchod prý bojoval ze všech nejvíc, v J&T je největší fotbalový fanda a navíc, ač Brňák, je zarputilý Sparťan. Sparta je ale také zatím jeho jediným neúspěchem. Klubu se nedaří finančně ani sportovně, fanoušci už delší dobu chtějí Křetínského hlavu.
> V roce 2009 se stává miliardářem. Díky novému holdingu PPF a J&T, ve kterém získává 20 procent, má kolem 3 miliard korun. Ve 33 letech je zřejmě také asi nejmladším českým miliardářem. O rok starší než on je i další »benjamínek« Ivo Lukačovič, zakladatel portálu Seznam.cz.
> Má přítelkyni Kláru (32), která je členkou rozkladové komise České národní banky a správní rady Fondu pojištění vkladů. Křetínský s ní je už skoro 15 let, zatím se ale nevzali. Klára s ním občas chodí i na zápasy fotbalové Sparty.
> Křetínský jezdí v maserati, koupil ho za 3 miliony Kč. To je prý v jeho životě jedna z mála »nerozumných« věcí, za kterou utratil větší peníze. „Měl jsem problém, jestli maserati není opravdu zbytečná věc. Ale člověk nemůže dělat jenom rozumné věci, je to prostě radost,“ svěřil se před časem.
> Peníze investuje i do umění, do děl Jakuba Špaňhela nebo Josefa Šímy.
> Rád hodně spí, cestuje, hraje golf nebo chodí do sauny.
> V módě prý nechce pokulhávat. „Osmdesát procent našeho kádru má o módě velký přehled. A jsou to velcí elegáni. Prostě se prodloužily špičky mých bot,“ svěřil se před časem deníku Sport.
> Bydlí v Preissově vile na Smíchově. Za komunismu v ní bydlel komunistický pohlavár Vasil Bilak. Křetínský vilu zrekonstruoval, snažil se přitom prý zachovat prvorepublikové kouzlo.

NEJ miliardářů

Kliknutím zvětšeteNejbohatší Čech: Petr Kellner (44)
Majetek: asi 180 miliard Kč

Šéf skupiny PPF, která ovládá třeba Českou pojišťovnu. V žebříčku nejbohatších lidí ve střední a východní Evropě je na 17. místě. Na Panenských ostrovech v Karibiku (kousek od Kuby) koupil za 460 milionů Kč celý ostrov. Vlastní vily a byty po celém světě – v Česku např. vilu v Praze na Hanspaulce za 250 milionů Kč. Střeží ho kamery a armáda bodyguardů. Na zvonku u branky je fiktivní jméno.

Kliknutím zvětšeteNejznámější pracháč: Zdeněk Bakala (46)
Majetek: asi 30 miliard Kč

Má podíly v těžebních firmách NWR a OKD, ovládá i vydavatelství Economia (Hospodářské noviny) a Respekt. Žije s bývalou misskou a současnou organizátorkou České Miss Michaelou Maláčovou, s níž má dvouletou dceru Anabel a ročního syna Arona. Bakala se s přítelkyní poměrně často objevuje na různých večírcích.

Kliknutím zvětšeteNejférovější pracháč: Ivo Lukačovič (35)
Majetek: asi 5 miliard Kč

Pohádkově zbohatl na portálu Seznam.cz, který založil. Teď vlastní 70 procent firmy. Spekuluje se o prodeji portálu, on to ale odmítá. Před Křetínským byl právě Lukačovič nejmladším českým miliardářem. Proč je nejférovější? Část zisku neváhá rozdělit mezi své zaměstnance, i desítky milionů korun. Miluje cestování do exotických zemí.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.