Letní zájezdy k moři - Pozor! Hlídejte si ceny! Rostou! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Letní zájezdy k moři - Pozor! Hlídejte si ceny! Rostou!

Fotografie
Fotografie (internal)

PRAHA – Dovolené budou tento rok dražší! Začíná se naplňovat to, o čem jsme vás informovali minulý týden – kvůli slabému kurzu koruny některé z cestovních kanceláří zdražují své zájezdy. A pozor! I když si zájezd koupíte ještě před zdražením, cestovky ho můžou zdražit dodatečně!

Dovolené budou tento rok dražší! Začíná se naplňovat to, o čem jsme vás informovali minulý týden – kvůli slabému kurzu koruny některé z cestovních kanceláří zdražují své zájezdy. A pozor! I když si zájezd koupíte ještě před zdražením, cestovky ho můžou zdražit dodatečně!

Cestovní kancelář Fischer od 1. března zvýší ceny zájezdů průměrně o 10 až 20 procent. Nejvíce se zdražení dotkne dovolených v Řecku a Egyptě. „Souvisí to s nákupními podmínkami a s cenami tamních hotelů,“ řekl mluvčí kanceláře Daniel Plovajko.

V průměru zájezdy podražují oproti loňsku o pět až sedm procent. Kdo naopak nebude zdražovat vůbec, jsou cestovní kanceláře Tomi Tour a Alexandria. „Ceny dle stávajícího ceníku jsou i nadále platné. Týká se to zájezdů prodaných i těch, které se prodávat teprve budou,“ řekl mluvčí Alexandrie Petr Šatný. Cestovní kancelář podle Šatného situaci kolem vývoje kurzu české koruny pečlivě sleduje a snaží se, aby změna kurzu měla jen minimální vliv na cenu zájezdů.

Zákon ale umožňuje cestovním kancelářím zdražit zájezd i poté, co ho už zákazník zaplatí, třeba při nákupu tzv. first minute. Pokud se zvýší ceny za dopravu, letištní a přístavní poplatky nebo se sníží kurz koruny v průměru o více než 10 %, může cestovka zvednout cenu do dvacátého dne před odjezdem.

Nic takového ale například Fischer prý v plánu nemá. „V žádném případě to dělat nebudeme,“ prohlásil Plovajko. Takže pokud chcete v létě na dovolenou, složte zálohu už teď. Kromě některých lastminutových nabídek to už asi levnější nebude.

Kdy vám může cestovka zdražit už zaplacený zájezd
  • Pokud se zvýšily ceny pohonných hmot i dopravy obecně, nebo jsou vyšší platby za dopravu – například letištní a přístavní poplatky, nebo kurz koruny klesl v průměru o více než 10 procent.
  • Zvýšení ceny musí být oznámeno zákazníkovi písemně nejpozději 21 dní před odjezdem.
  • Zvýšenou cenu zákazník akceptuje podpisem nové smlouvy.

Kliknutím zvětšete

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.