Teď platí mnoho nových zákonů, třeba... Tisíc korun na dítě! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Teď platí mnoho nových zákonů, třeba... Tisíc korun na dítě!

Rodiče prvňáčků budou dostávat »pastelkovné« tisíc korun.
Rodiče prvňáčků budou dostávat »pastelkovné« tisíc korun. (: Profimedia)

PRAHA – Od 1. července, tedy od včerejška, začaly platit desítky nových zákonů. Některé z nich mohou výrazně ovlivnit váš život. Kromě zavedení bodového systému pro řidiče a možnosti uzavírání sňatku mezi homosexuály se zavádí např. »pastelkovné« a zvedne se minimální mzda.

Od 1. července, tedy od včerejška, začaly platit desítky nových zákonů. Některé z nich mohou výrazně ovlivnit váš život. Kromě zavedení bodového systému pro řidiče a možnosti uzavírání sňatku mezi homosexuály se zavádí např. »pastelkovné« a zvedne se minimální mzda. Ministerstvo pro místní rozvoj také včera zveřejnilo zákon, který umožňuje jednostranné zvyšování nájemného a jsou v něm i pravidla pro zvýšení nájmů v bytech s regulovaným nájemným.

Nejdůležitější změny od 1. července:

  • Největší změnou je novela zákona o silniční dopravě, která umožňuje udělování trestných bodů řidičům, kteří poruší pravidla. Ministerstvo si od něj slibuje, že do roku 2010 o polovinu poklesne počet úmrtí na silnicích, kterých bylo 1300 v roce 2002.
  • Homosexuálové mohou uzavírat sňatky, vstupuje v platnost zákon o registrovaném partnerství. Zákonný svazek jim poskytne nová práva, např. mohou po partnerovi dědit, informovat se o jeho zdravotním stavu nebo mají vyživovací povinnost vůči partnerovi.
  • Rodiče, jejichž děti nastoupí do první třídy, mohou požádat o tzv. pastelkovné. Je to tisícikorunový příspěvek, kterým stát kompenzuje zvýšené náklady rodičům dětí, které jdou do školy. Vydávat je budou úřady práce. Mají na něj nárok rodiče, kteří berou příspěvek na dítě. Stát takto vyplatí 78 milionů korun asi 83 % rodinám prvňáčků.
  • Zvedá se o 5,1 % minimální mzda. Z nynějších 7570 na 7955 korun. Navyšuje se i životní minimum určené na výživu. Zvýší se tak sociální dávky pro lidi, kteří drží různé diety, např. diabetici.
  • Novela zákona o soudnictví ve věcech mládeže umožňuje zveřejňovat identitu mladistvých pachatelů. U zvlášť závažných trestných činů budou moci média ukázat jejich fotografi i i jméno. To dříve nebylo možné.
  • Ministerstvo pro místní rozvoj zveřejnilo, jakým způsobem se bude vypočítávat zvýšení nájmů v bytech s regulovaným nájmem. Na jejich internetových stránkách www.mmr.cz si každý může spočítat svůj nájem od 1. ledna 2007, a to podle velikosti své obce či města a lukrativity oblasti, kde žije. Nájemné se bude zvyšovat od roku 2007 do roku 2010 o 20 % ročně. V roce 2010 by tak lidé v centru Prahy měli platit kolem 90 Kč/m2 místo současných 37 Kč/m2. Nejdražší bydlení bude v některých částech Prahy 6. Zákon umožňuje i jednostranné zvýšení nájmu ze strany vlastníka bytu.
Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.