Poslední pusa... Už se neuvidí | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Poslední pusa... Už se neuvidí

„Brácho, tak jednu medvědí na rozloučenou, a ať se nám v životě daří!“
„Brácho, tak jednu medvědí na rozloučenou, a ať se nám v životě daří!“ (Aha! – Karel Kopáč)

BRNO/PRAHA – Slzy dojetí a radosti měli o víkendu v očích chovatelé a fanoušci nejslavnějších českých ledních medvíďat – Billa a Toma. Nastal totiž čas loučení... 14měsíční bráškové se z rodné brněnské zoo vydali do světa. Ještě několik hodin před odjezdem si spolu zařádili v bazénu.


Medvědí bráškové Bill a Tom a jejich dojemné loučení

Potom, jako by tušili, že se jejich cesty navždy rozejdou, Kliknutím zvětšetespolu laškovali ve výběhu a nakonec si dali pravou medvědí pusu. Puberťácké blbnutí svých dvou kluků zpovzdálí sledovala jejich medvědí máma Cora. A bylo vidět, že ví... Synové dorostli, odcházejí z domova a ona bude už jen vzpomínat na dobu, kdy se jí pletli pod tlapami... První odcestoval v sobotu Tom do Prahy. Bill se včera vydal do německého Gelsenkirchenu.

Proč museli odjet?

V přírodě mláďata ledních medvědů opouštějí mámu přibližně ve dvou letech. V zoo už by ale spolu déle v jednom výběhu nevydržela. Kliknutím zvětšete„Výběh není uzpůsoben na víc zvířat, už teď byla mezi bratry několikrát pozorována jistá nevraživost, zejména při krmení,“ vysvětlil důvod stěhování ředitel brněnské zoo Martin Hovorka. V nových zahradách budou mít podle něj více než stokiloví brněnští odchovanci výborné podmínky pro život.

Co čeká Toma?

Kliknutím zvětšeteTomík se od soboty pomalu zabydluje v pražské zoo, kde bude mít hned dvě partnerky – medvědice Boru a mladší Bertu. Možná se jednou stane otcem jejich potomků. Zatím je ale v karanténě. „Nejdříve si musí zvyknout na nové prostředí a chovatelku. Čím rychleji si zvykne, tím dřív se bude moci s medvědicemi zkontaktovat a pak jít i ven,“ objasnila zooložka z pražské zoo Romana Anděrová. Kliknutím zvětšeteProtože je Tom z medvědího pohledu ještě mrňous, případná Tomova mláďata mohou v Praze očekávat až tak za dva roky.

Co čeká Billa?

Na Billa, který prý měl vždy vodu raději než Tom, čeká v novém domově v Gelsenkirchenu kromě velkého výběhu i jezero o hloubce 4 metry a rozloze několik set metrů čtverečních. Je zdravý, a tak nebrání nic tomu, aby měl také potomky.

A co jejich máma?

Kliknutím zvětšeteMedvědice Cora v brněnské zoo sama nezůstane. Už tento víkend se k ní z německého Gelsenkirchenu vrátí otec Billa a Toma Umca. Ředitel brněnské zoo Martin Hovorka očekává, že by se už na podzim mohly v zoo objevit další medvědí přírůstky.

Život našich medvíďat

23. listopadu 2007
Medvědice Cora porodila dvě mláďata. Čtyřiadvacet hodin denně je v doupěti sledovaly dvě kamery. Pokud by její péče o medvíďata polevila, chovatelé by je přemístili do inkubátoru a odchovávali je uměle.
17. prosince 2007
Cora se o potomky vzorně stará. Medvíďata od porodu stále držela tlapami na své hrudi. Nyní se ale jedno mládě vydalo na krátkou procházku. Když se dostalo do vzdálenosti přibližně jednoho metru od matky, ihned ho zahnala zpátky k sobě.
Kliknutím zvětšete11. března 2008
Cora poprvé ukázala své potomky světu. Vycházku do venkovního výběhu si doslova vybušila na ocelové dveře. Zamířila do bazénu, pak »zaštěkala« a její potomci vyrazili na procházku za ní.
24. května 2008
Medvíďata pokřtil herec Bolek Polívka. Jména Bill a Tom jim vybrala veřejnost při hlasování na internetových stránkách zoo.
14. února 2009
Tom odcestoval do pražské zoo.
15. února 2009
Bill se vydal do zoo v německém Gelsenkirchenu.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.