Jak poznat policejního stíhače! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Jak poznat policejního stíhače!

 (Aha! – Martin Pekárek)

VELKÝ BERANOV – Nenápadnost! To je hlavní znak nových policejních stíhacích aut. 16 exemplářů Volkswagenu Passat R36 začalo před pár dny brázdit české a moravské dálnice. Redaktoři Aha! měli možnost jeden z nich prozkoumat přímo při výkonu služby na jednom z nejfrekventovanějších a nejnebezpečnějších úseků dálnice D1 na Vysočině.


● VW Passat R36: Výkon motoru: 299 koní
● Zrychlení: 0 až 100 km za 5,6 s
● Max. rychlost: cca 280 km/hod.

Předem upozorňujeme, že rozeznat ho mezi ostatními passaty, kterých na D1 jezdí požehnaně, není nijak jednoduché. Auto jezdí neoznačené, nenajdete na něm tedy žádné nápisy Policie, ani její logo.

Jak ho tedy poznat?

Anténa vysílačky
Je namontována na střeše.

Barva vozu
Barva policejního stíhače, který nyní brázdí v obou směrech úsek od Humpolce po Velké Meziříčí, je šedočerná.

Karoserie
Jedná se o karoserii typu sedan, tudíž rychlých kombíků se bát nemusíte.

Brzdové třmeny
Jsou modře nabarvené. Toho si lze všimnout jen v případě, že passat jede souběžně s vámi ve vedlejším pruhu.

Displej
Za dobré viditelnosti je možné za zatmaveným zadním sklem rozeznat i displej, na kterém se v případě potřeby rozsvěcují červené nápisy, a dvojici modrých majáčků. Také je tam, stejně jako vpředu, umístěna kamera. Tou policisté mohou například zadokumentovat, že řidič za jízdy telefonuje.

Kliknutím zvětšeteKryt chladiče
Jsou na něm dvě dvojité chromované vodorovné linky vycházející z prostředního loga automobilky. Mezi nimi je nápis R36. Normálně má passat čtyři rovnoměrně rozmístěné vodorovné chromované lišty.

Koncovka výfuku
Je dvojitá. Každá z nich je v opačném rohu karoserie.

Jak probíhá měření a zastavování?

Kliknutím zvětšete● Řidič passatu se zařadí za rychle jedoucí auto, velitel zapne kameru (tu antiradary identifikovat neumějí).
● Jakmile je pohyb aut plynulý, kamera změří čas průjezdu stometrového úseku (při jízdě stotřicítkou ho auto jede 3,3 sekundy). Pokud je čas kratší, je jasné, že řidič překročil povolenou rychlost.
● Následuje sledování hříšníka na místo poblíž bezpečného sjezdu z dálnice či parkoviště (přímo na dálnici se nezastavuje nikdy), pak velitel zapíná majáky a displej, na kterém běží pokyny pro příslušného řidiče. Pokud má řidič zájem, mohou mu na displeji jeho přestupek přehrát. Celá paměť z počítače uvnitř vozu se dá kopírovat jen do počítače velitele na oddělení, žádná jiná manipulace není možná.

Rekord byl 185 km/hod.

Kliknutím zvětšeteVELKÝ BERANOV – 185 km/hod.! To je dosavadní rekord změřený na úseku D1 na Vysočině posádkou nového policejního Volkswagenu Passat R36. „Přistihli jsme asi dvacet řidičů, kteří překročili maximální dovolenou rychlost a zaznamenali desítky dalších přestupků, jako je předjíždění zprava, nedávání znamení o změně směru, telefonování za volantem a podobně,“ seznamuje nás s prvními zkušenostmi provozu jejich passatu vedoucí dálničního oddělení Velký Beranov Martin Zadražil.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.