Hurá na krizi: 32 návrhů, které mají Česku pomoci - Budete pracovat na živnostňák! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Hurá na krizi: 32 návrhů, které mají Česku pomoci - Budete pracovat na živnostňák!

 (: ČTK)

PRAHA – V krizi jsme až po uši a to nejhorší nás ještě čeká. Předpokládá se propad ekonomiky až o dvě procenta, alarmující je i rekordní nárůst nezaměstnanosti během ledna – o práci přišlo dalších 50 000 lidí.


„Národní ekonomická rada vlády (NERV) už ale kabinetu předložila konkrétní plán boje proti ekonomické krizi.

V návrhu je podle Hospodářských novin 32 bodů, jak nejvíce ulevit firmám, aby jim zbylo více peněz na zaměstnávání lidí a investice. Nyní je nezbytně nutné, aby vláda navrhovaná opatření co nejdříve přijala, protože krize se do nás zahryzává ze všech stran.

Na boj s krizí hodlá premiér Topolánek (ODS) obětovat dvě procenta HDP, což odpovídá částce zhruba 75 miliard korun. Vláda by měla protikrizová opatření schválit příští pondělí a o dva dny později je Topolánek představí poslancům. S návrhy přišlo i ministerstvo zdravotnictví, navrhuje snížit zdravotní pojištění.

S čím počítá návrh NERVu

Kliknutím zvětšete● Legalizace »švarcsystému«. Firmy se smějí dohodnout se zaměstnanci, že si lidé opatří živnostenský list. Zaměstnavatel za ně nebude muset platit zdravotní a sociální pojištění, tím pádem nabídne o trochu vyšší plat a oba ušetří na úkor státní kasy.

Výhody a nevýhody
+ nižší daně a platby sociálním a zdravotním pojišťovnám, a tedy vyšší výplata
– nutnost vést vlastní účetnictví, podávaní daňového přiznání, placení pojistného, obtížnější získávání hypoték a vyšších půjček. V okamžiku nemoci či odchodu do důchodu kvůli malým odvodům dostávají osoby samostatně výdělečně činné minimální podporu jak v nezaměstnanosti, tak v nemocenské, a následně pak i nízký starobní důchod.

● Snížení sociálního pojištění pro zaměstnavatele
● Zrychlení odpisů
● Zrychlené vrácení DPH
● Vyšší garance za úvěry českých firem
● Podpora zateplování veřejných budov a panelových domů
● Podpora vědy, výzkumu a inovací

Mezi dvaatřiceti body protikrizových opatření se už ale nepočítá se šrotovným.

Návrh ministerstva zdravotnictví

● Snížení zdravotního pojištění o jedno procento. Buď by se snížilo pojištění u zaměstnavatelů, nebo by se sleva rozdělila mezi zaměstnance a zaměstnavatele půl na půl. Znamenalo by to měsíční úsporu až v řádech stovek korun, podle výše platu. Zároveň by ale došlo ke zvýšení spotřební daně u cigaret a alkoholu. Chybějících 13 miliard by tak stát vybral od kuřáků a pijáků.

Návrh ministerstva průmyslu

● Daňové prázdniny pro podnikatele. Živnostníci by měli dostat zpět maximálně 150 000 korun ze zaplacených daní za rok 2007.

Nezaměstnanost: Rekordní vzestup

● Ekonomická krize se výrazně promítá i do situace na trhu práce. Nezaměstnanost totiž v lednu rekordně stoupla o osm desetin na 6,8 procenta, což je nejprudší skok, jaký kdy Česko zažilo.
● O práci se nyní uchází 398 tisíc lidí, nejvíc od dubna 2007. Výrazně ubývá i nabídek práce. Počet volných míst klesl za měsíc o téměř třiadvacet tisíc, meziročně dokonce o více než 77 tisíc.
● Na jedno volné místo v současné době připadá v průměru 5,8 uchazeče.

Letenky a kapesné za 60 milionů pro cizince

Vláda včera posvětila plán ministra vnitra Langera (ODS) na řešení situace propuštěných zahraničních pracovníků v ČR. Dvěma tisícům cizinců vláda nabízí dobrovolný návrat do vlasti. Pracovníci budou motivováni příspěvkem 500 eur (14 000 korun) a vláda jim zaplatí i letenku domů. Podle odhadů přijde v prvním čtvrtletí o práci na 12 tisíc zahraničních pracovníků, dalším zhruba 70 tisícům vyprší do poloviny roku pracovní povolení. Hrozí tak, že by se tito lidé mohli zapojit do trestné činnosti. Ti, kteří tento program využijí, nebudou vyhoštěni a budou se moci do České republiky v budoucnu vrátit. Cizinci, kteří na českém území setrvají i po vypršení pracovního povolení, se vystavují riziku vyhoštění a dalším sankcím. Na projekt vyčlení kabinet zhruba 60 milionů korun.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.