Martin Černý (24): Ta prokletá cysta, ochrnul jsem... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Martin Černý (24): Ta prokletá cysta, ochrnul jsem...

Martin Černý
Martin Černý (: Martin PEKÁREK a archív Martina Černého)

Co je to za osud, který vám místo krásného zdravého kluka nadělí miminko s takovým zdravotním prokletím? Malému Martinovi nebyl ani rok a už bylo jasné, že na školním plácku nikdy nedá kamarádům gól, nikdy nebude mít školní rekord ve skoku do dálky, nikdy si nezahraje na babu.

.. Dnes je Martinovi Černému z Plzně čtyřiadvacet let a se svým prokletím se porval jako chlap....

Martinův smutný příběh se začal psát před čtyřiadvaceti lety. Z porodnice v Plzni si ho rodiče odnášeli jako krásné zdravé dítě. První půlrok probíhal jako u každého normálního kojence – spánek, krmení, přebalování a zase spánek. Jenže pak se začaly objevovat první potíže. Martin se jen převaloval a plazil, vůbec se nesnažil používat nohy.

Kolečko vyšetření začalo u obvodního dětského lékaře v místě bydliště. „Na první prohlídce se nic neukázalo. Lékař nám řekl, že se to časem spraví. Kvůli téhle špatné diagnóze jsme se dostali na pořádné vyšetření v nemocnici, až když byl Martinovi rok. Pak jsme museli dva měsíce čekat na CT vyšetření,“ říká Martinova maminka Vladimíra Černá.

Lékaři však stále vyšetřovali jen Martinovu hlavu, usuzovali na mozkovou disfunkci. Teprve dechová zástava během Martinova pobytu v nemocnici je přivedla k myšlence, že by problém mohl sídlit jinde. Následná vyšetření byla zaměřena na celou páteř a konečná, bohužel velmi smutná diagnóza zněla – cysta na páteři!

Pokud by ji objevili včas, dala by se operovat a Martin by mohl chodit. Nestalo se, a proto se cysta stále nalévala a postupně utlačovala míchu. Nakonec ji přerušila a Martin ochrnul...

RODIČE: NEVZDÁME SE!

Boj s osudem Martinovi rodiče nehodlali prohrát, a tak přišlo pravidelné cvičení. Sedmkrát denně dvacet minut museli s malým tělíčkem cvičit, aby ho protáhli a posílili. Díky tomu se čiperný klučina ve dvou letech celkem bez obtíží pohyboval po bytě. Prostě se doplazil, kam potřeboval. „Tehdy se nedal sehnat vozíček, a tak se Martin musel jen plazit, nebo sedět v upravených »golfáčích«. Proto jsme mu ke čtvrtým narozeninám koupili elektrické auto a předělali ho na ruční ovládání, aby mohl být v kontaktu s dětmi. Díky tomu se stal i s autem středem pozornosti na každém hřišti,“ říká Martinova matka.

V sedmi letech nastoupil Martin do základní školy v Jedličkově ústavu v Praze 4. Nebylo to jednoduché. „Tehdy ještě nebyla dálnice, takže jsem každé pondělí musela vstávat v pět ráno, abych Martina dopravila včas do školy. V ústavu byl až do pátku, kdy jsme si ho přivezli zpět. Martin si naštěstí v Jedličkově ústavu zvykl, našel si kamarády a naučil se být samostatný,“ říká maminka.

Kluk odchodil, či spíše odjezdil povinnou základní osmiletou docházku a nastoupil na střední školy, obor asistent podnikatele. „Bohužel jsem ji nedodělal, byl jsem línej, nechtělo se mi učit,“ krčí Martin rameny. V současné době pracuje v chráněných dílnách, vyrábí keramiku a také hračky.

SESTRA S NÍM HRAJE FLORBAL

Navzdory jeho prokletí Martinovi učaroval sport. První, co se naučil, bylo lyžování. Jedličkův ústav totiž pořádá lyžařské zájezdy pro své svěřence. Později Martin přidal kulečník a tenis. Dnes je jeho největší láskou florbal. V roce 1993 založil s kamarádem vozíčkářský florbalový klub. „Díky ochotě místní základní školy, která nám pronajímá tělocvičnu za padesát korun na hodinu, můžeme chodit každou sobotu trénovat,“ říká Martin.

Florbal s ním občas chodí hrát i jeho sestra Petra. V pravidlech florbalu je totiž povolen jeden hráč, který nemá žádný handicap. Pokud je tedy třeba doplnit počet hráčů, usedne Martinova sestra na vozík a společně s bratrem i ostatními hráči prohání soupeře po hřišti. „Ráda si s nimi zahraju. Je to zajímavý pocit zjistit, jaké to má brácha,“ usmívá se Petra.

Co je cysta

Cysta je balonkovitý útvar naplněný tekutinou, který není zhoubný. Martin ji měl na páteři. Tím, že cysta »rostla«, blokovala míchu, kterou nakonec přerušila. Martin ochrnul. Kdyby na to lékaři přišli včas, dala se cysta v raném stádiu odoperovat.

Co je CT vyšetření

Diagnostická metoda, pomocí které může lékař prohlédnout vnitřní orgány celého těla. Díky CT lze získat důležité informace například o mozku, páteři, kloubech a důležitých hrudních a břišních orgánech. CT (počítačovácomputerová tomografie) kombinuje klasické rentgenové vyšetření s počítačovým systémem, který informace zpracovává.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.