Dana Vávrová z filmu Ať žijí duchové je mrtvá! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Dana Vávrová z filmu Ať žijí duchové je mrtvá!

Takhle si všichni budou pohádkovou Leontýnku pamatovat z veselého duchařského příběhu pro děti.
Takhle si všichni budou pohádkovou Leontýnku pamatovat z veselého duchařského příběhu pro děti. (ČTK, ara)

PRAHA – Lééóóntýýnkóó?! Lééóóntýýnkóó?! Takhle vyvolával chlapec Jenda svou milovanou dívku Leontýnku – kouzelnou dceru dávno mrtvého středověkého rytíře Brtníka z Brtníku – na konci populárního dětského filmu Ať žijí duchové!

Dnes už mu neodpoví. Filmová Leontýnka, v reálném životě herečka a režisérka Dana Vávrová, ve čtvrtek zemřela na rakovinu. Bylo jí teprve jednačtyřicet let...

O úmrtí herečky a režisérky Vávrové informovala německá agentura DPA. „Je to hrozné a smutné, co k tomu dodat? Potkat jsme se bohužel už nestihli. Věděli jsme o sobě, hlavně díky článkům v novinách, ona se zmiňovala o mně, já o ní. Škoda každého mladého života,“ reagoval na zprávu o smrti své herecké partnerky z více než třicet let starého dětského filmu herecký partner Vávrové Jan Procházka (44) alias Jenda.

Od natáčení legendárního filmu se neviděli, přesto se toužili znovu potkat. „Určitě bychom si měli co říci. Danuška byla moc pěkná holka, ale na mě tehdy moc mladá. Bylo jí jedenáct, a já už koukal po holkách, kterým rostla prsa. Trochu na mě byla kvůli tomu naštvaná,“ vzpomíná Procházka s tím, že Vávrová za své dětské role získala dvě ocenění Zlatý dudek – ceny dětského publika.

Podle společnosti Vilsmaier Agency, která zastupuje Vávrové manžela – německého režiséra a kameramana Josepha Vilsmaiera, podlehla Vávrová rakovině. Právě v jeho filmech se herečka po provdání do Německa objevovala nejčastěji. Kromě herectví se sama věnovala režii. Svůj debut Wie die Zeit vergeht... (1997, Jak čas běží)uvedla ještě pod jménem svého manžela. S vlastními filmy se představila i na karlovarském festivalu v letech 1996 a 1998, kde uvedla mimo jiné hranou prvotinu o mladé ženě trpící bulimií Hlad – Touha po lásce.

Kliknutím zvětšete

Hana Heřmánková: Vím, že Dana zemřela obklopena láskou!

MNICHOV – Dana Vávrová (†41) byla sestrou herečky Hany Heřmánkové. „Je to pro nás těžké, ale vím, že má sestra zemřela obklopena láskou,“ řekla agentuře Mediafax Hana Heřmánková, manželka herce Karla Heřmánka. Podle ní sestra Hana zemřela ve svém domě v Mnichově a byli u ní její manžel Joseph a tři dcery Josefina (16), Theresa (19) a Janina (22).

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.