Politici chystají změny v silničním zákoně - 160 km/h na dálnici! Konec výmluv na osobu blízkou | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Politici chystají změny v silničním zákoně - 160 km/h na dálnici! Konec výmluv na osobu blízkou

Policisté budou přísnější, výmluvy na osobu blízkou vám už neprojdou.
Policisté budou přísnější, výmluvy na osobu blízkou vám už neprojdou. (ČTK, ara)

PRAHA – Na některých úsecích dálnic s velkou pravděpodobností budeme moci jezdit 160 km/h. A možná skončí výmluvy na osobu blízkou. Takové změny chce do novely silničního zákona zapracovat skupina poslanců ODS David Šeich, Eva Dundáčková a Tomáš Úlehla spolu s dopravním expertem Stanislavem Humlem. Poslanci s nimi půjdou do Sněmovny co nejdříve.

Na některých úsecích dálnic s velkou pravděpodobností budeme moci jezdit 160 km/h. A možná skončí výmluvy na osobu blízkou. Takové změny chce do novely silničního zákona zapracovat skupina poslanců ODS David Šeich, Eva Dundáčková a Tomáš Úlehla spolu s dopravním expertem Stanislavem Humlem. Poslanci s nimi půjdou do Sněmovny co nejdříve.

I když podobných návrhů bylo v minulých měsících více, teď to konečně vypadá, že by mohly alespoň některé projít – pro vyšší rychlost na dálnicích je totiž třeba i skupina poslanců kolem bývalého ministra dopravy Aleše Řebíčka (ODS), nebránil by se jí ani jeho následovník Petr Bendl (ODS).

Poslanec David Šeich tvrdí, že platné silniční předpisy potřebují neodkladnou změnu. „Jsme připraveni zúročit práci naší expertní dopravní skupiny, která rok a půl pracovala na novele silničního zákona. Jedná se o komplexní návrh, který řeší mimo jiné problematiku osoby blízké v souladu s Ústavou i Listinou základních práv a svobod,“ říká.

Zatím není jasné, jestli jejich návrh podpoří ministr Bendl, s některými změnami ale i on souhlasí. Sněmovna bude brzy jednat také o dalších změnách, které jsou z dílny exministra Řebíčka a dalších poslanců. Jejich návrh ale nepodpořila vláda, nelíbilo se jí zejména údajně protiústavní vyřešení problému s výmluvami na osobu blízkou při spáchání dopravního přestupku. Šeich by chtěl, aby prošel jakýsi »kompilát« jeho a Řebíčkových návrhů. Změny by mohly platit od ledna příštího roku.

Co by se mohlo změnit?
  1. Zvýšení rychlostního limitu na některých úsecích dálnic na 160 km/h za sucha a dobrého provozu.
  2. Body už nebudou za malé přestupky. Například za to, když zapomeneme rozsvítit či budeme telefonovat. Autoři návrhu se domnívají, že telefonování je stejně »nebezpečné«, jako když za volantem pijeme, jíme bagetu, kouříme a podobně. Také malé překročení rychlosti už zřejmě nebude bodováno.
  3. Nebude dvojí trest. Pokud se někdo dopustí tak závažného přestupku, že přijde o řidičák na dobu delší než rok, nebude už mít na svém řidičském kontě žádné trestné body.
  4. Za přestupek zaplatí majitel vozu. Pokud policie prostřednictvím elektronických médií zjistí, že vozidlo vlastněné osobou XY například jelo příliš rychle, obešle majitele. Ten bude mít možnost buď souhlasit s trestem (pokuta do 2000 Kč a žádné body), nebo uplatní rozpor a nechá případ projednat ve správním řízení. Tím se nepopře ústavní princip osoby blízké.
  5. Změny v povinné výbavě. Dosud nebyla povinná výbava specifikována zákonem. Teď by být měla. Zatímco náhradní kolo už nebudeme muset vozit, do výbavy by měl přibýt alkotester, u vozidel hromadné dopravy či převážejících nebezpečné náklady dokonce zařízení znemožňující jízdu opilému řidiči. Tenhle záměr zřejmě narazí na odpor ministerstva. To příliš nepodporuje ani povinnost mít v autě hasičské přístroje.

Na Slovensku už nový zákon platí - Pokuta i za sprosté gesto!

Vyšší tresty za přestupky, nižší povolená rychlost ve městě a celoroční svícení. To je stručný výtah z nového silničního zákona, který tento týden začíná platit na Slovensku.

  • Místo 60 už jen 50 – to je nová maximální dovolená rychlost v obcích.
  • Nejvyšší pokuta až 56 400 Kč (1300 eur). Dosud byla jen 13 900 Kč.
  • Zákaz řízení až na pět let. Dosud to byly pouhé dva roky.
  • Povolené 0,2 promile alkoholu (to odpovídá zhruba jednomu pivu). Dosud zákon nepovoloval žádný alkohol. Na druhou stranu při překročení limitu budou tresty tvrdší než dosud.
  • Celoroční svícení. Dosud bylo povinné přes den svítit pouze v zimě.
  • Zimní pneumatiky povinné na sněhu a ledu. Dosud používání zimních pneumatik nikdo nenařizoval.
  • Cyklisté musejí mít přilbu. Týká se to i dospělých při jízdách mimo obce.
Další slovenské novinky
  • Zákaz sprostých gest. Pokuta hrozí tomu, kdo za volantem ukáže vztyčený prostředníček či si jen zaklepe na čelo.
  • Pokuty za projetí kaluží – Pokud projedete rychle kaluží a postříkáte chodce, budete o pár desítek eur lehčí, stejně můžete dostat pokutu za to, že se vám nechce sedět na parkovišti ve studeném autě a necháte si puštěný motor.
Hned první den aféra - Ministr si to šněroval 130 km/h na padesátce!

Při jízdě více než stokilometrovou rychlostí ulicemi Bratislavy nachytali hned první den platnosti nového silničního zákona slovenští novináři ministra vnitra Roberta Kaliňáka. Přitom právě tento politik v pátek hrozil pirátům silnic, že na ně bude posílat zásahové komando. Novináři vůz nějakou dobu sledovali. Podle nich úsek, který podle mapy měří zhruba dva kilometry, ujel ministerský vůz za 47 sekund. V průměru tak uháněl rychlostí 137 km/h. Ministr služební VW Touareg osobně neřídil. Za volantem seděl příslušník ochranky. A jak ministr přestupek komentoval? Pokutu prý dostane ten, co jeho auto sledoval...

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.