Zdravé dětské potraviny? Jsou plné cukru a tuků | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Zdravé dětské potraviny? Jsou plné cukru a tuků

Test Aha! Nejoblíbenější dětské pochoutky (Hodnoty jsou uváděny na 100 g nebo 100 ml)
Test Aha! Nejoblíbenější dětské pochoutky (Hodnoty jsou uváděny na 100 g nebo 100 ml) (: ara)

PRAHA – Všichni se snažíme dát svým dětem to nejlepší. O jídle to platí dvojnásob. Chceme, aby bylo jejich jídlo zdravé, ale zároveň i chutné.

Co z nepřeberného množství lákavých, pestrobarevně zabalených dětských výrobků máme z regálů našim zlatíčkům přinést?

Supermarkety jsou plné cukrovinek pro děti – čokoládové tyčinky, bonbony a pudinky jsou umístěny přesně ve výšce očí vaší ratolesti. A na všem jsou obrázky Harryho Pottera, Shreka nebo roztomilých tučňáků... A dětičky škemrají a škemrají...

V reklamách denně posloucháme, jak jsou výrobky pro děti plné mléka, vápníku a dalších zdravých věcí. Přitom většina z nich obsahuje nadměrné množství sacharidů a tuku. Obrovské množství cukru najdeme nejen v bonbonech, ale i v dětských cereáliích nebo ovocných šťávách. Čokoládové tyčinky a oříškové pomazánky, které tak dobře známe z reklam, jsou zase plné tuků.

Pokud se takovým potravinám chcete vyhnout, nespoléhejte na reklamu, ale pozorně studujte obaly sladkých dobrot. Výživové tabulky na produktech vám prozradí, co dětem koupit a co už ne. Vždy se ale dobře přesvědčte, na jaké množství výrobku se uvedené výživové hodnoty vztahují. Nejnovějším trikem výrobců je totiž uvést na obalu, že výrobek má například »jen« 100 kcal, což je pouze 5 % GDA (doporučený denní příjem energie). Při podrobnějším prozkoumání zjistíte, že se toto množství vztahuje jen na opravdu malý kousíček dané potraviny (výrobce vám vnutí velikost 1 porce).

Kliknutím zvětšete

Záludnosti dětských potravin

Kliknutím zvětšete● Nahrazením sacharózy hroznovým cukrem, třtinovým (= nerafinovaným) ani medem nic nevyřešíte. Dodají dítěti stejně energie jako běžný cukr.
● Obohacení kalciem je zbytečné, protože mléko a mléčné produkty jsou od přírody dobrým zdrojem vápníku. Dítě však musí mít vyváženou stravu.
● Přidávání dodatečných vitaminů je zbytečné.
● Některé produkty jsou nadměrně tučné.
● Nízkotučné výrobky mají často vyšší obsah cukru.
● Řada dětských výrobků obsahuje zbytečná barviva, konzervanty a další aditiva.
● Produkty určené speciálně pro děti obsahují nadměrné množství cukru, i když v reklamách se tvrdí, že ne.

Dětská pitíčka? Jsou to sladké bomby

Pod názvem »nápoj pro děti« se prodávají většinou ovocné šťávy. Ty obsahují v průměru 3 kostky cukru na 100 ml. Podle expertů jsou takové nápoje naprosto nevhodné k pravidelnému pití pro vaše ratolesti.

Proč by děti neměly jíst moc cukru?Příliš velké množství cukru je škodlivé, protože kazí zuby a může vést k nadváze. Kromě toho potraviny s velkým obsahem cukru většinou neobsahují moc vitaminů.

Jsou produkty označené »light« pro děti lepší? Pro děti jsou úplně nejlepší »obyčejné« potraviny. Například bílý polotučný jogurt (smetanový být nemusí), tedy jogurt, který má 3 %, s nakrájeným čerstvým ovocem (nepřislazený) je optimální. Pokud dítě není obézní, nemusí konzumovat light potraviny. Jestliže má nadváhu, měli by rodiče konzultovat s odborníkem, které light potraviny u dítěte mají a které nemají smysl.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.