Unikátní léčba. Tomáš (35): Zachránila mě »umělá játra« | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Unikátní léčba. Tomáš (35): Zachránila mě »umělá játra«

Dnes je Tomáš už zase zpátky doma u své přítelkyně.
Dnes je Tomáš už zase zpátky doma u své přítelkyně.

PRAHA – Umělá játra mu zachránila život! Tomáš Rindler (35) je prvním pacientem u nás, kterého lékaři napojili na speciální přístroj

Umělá játra mu zachránila život! Tomáš Rindler (35) je prvním pacientem u nás, kterého lékaři napojili na speciální přístroj, který umí zčásti nahradit funkci jater. Loni v létě se otrávil houbami, prodělal dvě transplantace a sedm měsíců bojoval o život.

Tomáš dostal loni v červenci chuť na smaženici. „Udělal jsem si smažené houby, pochutnal jsem si na nich, ale dál už bylo všechno jinak,“ vzpomíná na den, kdy se otrávil. Zpočátku o tom, že snědl jedovaté houby a nevěděl. „Měl jsem narozeniny, slavil jsem s přáteli a vypil i nějaký alkohol, ten k selhání jater ještě přispěl. Další den se můj kamarád ženil, ze svatební hostiny jsem ale odešel, bylo mi špatně,“ popisuje Tomáš. Za čtyři hodiny ho už vezla přítelky, ně do nemocnice. Diagnóza: akutní selhání jater!
„Jedná se o nemoc, která se vyvíjí velmi rychle a přes všechny možnosti léčby na ni umírá 50–90 procent nemocných,“ upřesňuje lékař Milan Ročeň z kliniky anesteziologie a resuscitace Institutu klinické a experimentální medicíny. Toxiny, které se uvolňují z odumírajících jatera totiž ničí všechny ostatní orgány v těle.
Okamžitě po vyšetřeních byl Tomáš zařazen na čekací listinu na transplantaci jater. A nastala doba čekání. „Začínaly mu selhávat důležité životní funkce. A pro tyto nemocné je čas strašně důležitý. Ti, kteří se nedočkají vhodného orgánu do tří dnů, mají velmi špatnou prognózu na přežití,“ vysvětluje Ročeň. Lékaři u Rintera poprvé vyzkoušeli přístroj, který zčásti dokáže funkci jater nahradit. „Pan Rindler se podrobil dvanácti kúrám a tři dny se nám podařilí protáhnout na dvacet, kdy došlo k transplantaci,“ popisuje Ročeň. Bohužel ani transplantace Tomáše nezachránila. Nová játra nebyla natolik funkční, aby s nimi mohl žít. Po dvou měsících musel na další transplantaci. Až druhá játra začala pracovat na výbornou a Tomáš mohl po pěti měsících prožitých na oddělení ARO jít na běžný pokoj. A téměř po sedmi měsících domů z nemocnice.
„Bez použití přístroje, který dokázal nahradit zčásti játra, by přežití nebylo možné,“ dodává Ročeň.


Autor: Tomáš LAMBERSKÝ
Foto Aha!: Ája BUREŠOVÁ

17.3.2003

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.