Heparinový vrah Zelenka: Zavraždil 10 lidí! Stejně má doživotí... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Heparinový vrah Zelenka: Zavraždil 10 lidí! Stejně má doživotí...

Zelenka podle policie zavraždil celkem 10 lidí
Zelenka podle policie zavraždil celkem 10 lidí

HAVL. BROD – Heparinový vrah Petr Zelenka (33), který si odpykává doživotní trest za vraždu sedmi lidí v havlíčkobrodské nemocnici, má podle policie na svědomí ještě další tři vraždy a jeden pokus o vraždu.


Od podzimu 2007 prověřovali policisté dalších čtrnáct případů podezření z trestných činů vražd a pokusů vražd v souvislosti s heparinovými vraždami. Deset případů bylo odloženo. „U čtyř případů, z toho se jednalo o tři vraždy a jeden pokus, bylo konstatováno, že je důvodné podezření, že se skutků odsouzený dopustil,“ řekla Iva Marková, mluvčí krajského ředitelství policie východočeského kraje. Vzhledem k tomu, že Zelenka vyšší trest dostat nemůže, nebudou ho už policisté trestně stíhat.

Soudy Zelenkovi prokázaly, že zavraždil sedm lidí a u dalších deseti se o to pokusil. Podle rozsudku podával pacientům heparin, aby dosáhl vlastního vzrušení z krizové situace a následné aktivity nemocničního personálu. Pozůstalí mohou vznést nárok proti havlíčkobrodské nemocnici, která Zelenku zaměstnávala. U soudu ale bude nutné prokázat zavinění. Výši odškodného za „škodu usmrcením“ stanovuje občanský zákoník. Například manželka nebo potomek mohou dostat 240 tisíc korun.


Autor: (nek, ČTK)
Foto ČTK

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.