Dobrá zpráva ze Západu: Vrtání u zubaře nebude bolet! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Dobrá zpráva ze Západu: Vrtání u zubaře nebude bolet!

Vrtání zubu by mohlo být bezbolestivé. Další ošetření ale zřejmě ne…
Vrtání zubu by mohlo být bezbolestivé. Další ošetření ale zřejmě ne… (: ČTK)

PRAHA/EINDHOVEN – Bolestivé zubní vrtačky a jimi způsobovaná muka by mohl v ordinacích brzy nahradit objev z nizozemské technické univerzity – plazmová jehla.

Bolestivé zubní vrtačky a jimi způsobovaná muka by mohl v ordinacích brzy nahradit objev z nizozemské technické univerzity – plazmová jehla. Pomocí ní je možné odvrtat kaz, aniž by pacient cítil jakýkoli nepříjemný pocit. Čeští doktoři jsou ale skeptičtí. Ošetření zubu bude bez injekce proti bolesti bolet i tak!

Snad každému pacientovi, který sedí v zubařském křesle s otevřenou pusou a lékař mu řekne: »V šestce vpravo dole máte kaz«, se hrůzou rozšíří zorničky a nejraději by z ordinace utekl. S tím by mohl být ale brzy konec! Vědkyně Eva StoffelsAdamowicz z technické univerzity v Eindhovenu objevila nový způsob ošetření zubního kazu. Jde o jehlu se žhavou plazmovou špičkou. Ta odstraní zubní kaz šetrně a bez bolesti.

Pod slovem plazma rozumí fyzici plyn z nabitých částic. Normálně se může plazma tvořit jen ve vakuu, ale nizozemská odbornice vyvinula plazmovou jehlu, která funguje i na vzduchu. Dokáže na špičce jehly vytvořit malou plazmovou jiskru, kterou se kaz v zubu odstraní a navíc dírku vyčistí od bakterií. I přes jiskření zůstává jehla studená a ošetření pacienta vůbec nebolí.

Čeští doktoři ale pokládají nový objev pro pacienty za bezvýznamný. „Je to taková kravinka. Jsou šikovnější věci a relativně laciné. Například stlačený vzduch. Vzduch se stlačí, přidá se k němu speciální písek, takové krystalky, a ty se foukají proti zoubku, vůbec to nebolí a krásně se kaz vypískuje,“ popisuje přední český zubní lékař Roman Šmucler a dodává: „Všechny ostatní přístroje stojí strašné řachy a dělá se s tím jen rozruch. Když si někdo nechá vyvrtat zub místo za tři tisíce za patnáct, tak jo, ale myslím, že pro běžné lidi je to nesmysl,“ říká Šmucler. Navíc to prý pacientům nic nedává. Pokud nechtějí, aby léčba bolela, stejně musí dostat injekci. „Bezbolestné vrtání zubu samo nepomůže. Když dělá zubař plombu, tak na zub fouká vzduch a dělá další věci, které jsou také bolestivé,“ vysvětluje Šmucler, který se podílel jako jeden z prvních na vývoji laserové zubní vrtačky. Ta je podobně jako plazmová jehla také nebolestivá, ale další ošetření bolí stejně jako u vrtání klasickou vrtačkou.

1.7.2006

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.