Ekonomická krize pokračuje - Co všechno se na nás valí | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Ekonomická krize pokračuje - Co všechno se na nás valí

Fotografie
Fotografie (internal)

PRAHA – Ekonomická krize dál týrá Evropu i Česko. Vlámsko včera rozhodlo, že poskytne belgickému finančnímu ústavu KBC (vlastní ČSOB), který se potýká s problémy, dvě miliardy eur (asi 55 miliard Kč).

Ekonomická krize dál týrá Evropu i Česko. Vlámsko včera rozhodlo, že poskytne belgickému finančnímu ústavu KBC (vlastní ČSOB), který se potýká s problémy, dvě miliardy eur (asi 55 miliard Kč). O trochu víc se uleví i obyvatelům Karlovarského kraje – uvolní totiž dva miliony korun na pomoc zaměstnancům firem postižených hospodářskou krizí. Lidé ohrožení ztrátou místa by tak mohli získat bezúročnou půjčku až do 10 tisíc korun.

Plné ruce práce má i vláda. Špatný stav hospodářství (výrazný propad exportu, lidé málo utrácejí, firmy méně vyrábějí) nasvědčuje tomu, že razantní zásah státu je nevyhnutelný. Záchranný balíček ekonomických opatření by měl stát desítky miliard korun.

Ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) už nastínil několik způsobů, jak ulevit podnikatelům. Chce snížení DPH z 19 % na 9 % u služeb »s vysokou přidanou hodnotou práce«.

Podobná opatření vítá i opoziční ČSSD. „Snížení DPH u stavebních prací bychom určitě podpořili. Kalousek by měl mít připravené paragrafové znění, jinak to vyvolává očekávání a působí to přesně opačně jako třeba u odpočtu DPH u firemních aut. Prodejci neprodávají, firmy nekupují, všichni čekají, až návrh bude schválený,“ uvedl k návrhům Milan Urban (ČSSD).

Co zvažuje Kalousek
  • Snížení DPH z 19 na 9 procent u služeb »s vysokou přidanou hodnotou práce« (stavební práce, pohostinství).
  • Snížení DPH u aut pro podnikatele – už v dubnu nebo v květnu zřejmě budou moci podnikatelé nakupovat všechna nová osobní auta s možností odpočtu DPH.
  • Finanční podpora při nákupu nového auta – pokud majitel auta předloží při koupi nového vozu potvrzení o ekologické likvidaci svého starého auta, dostane příspěvek v řádech desítek tisíc korun.
Další možné kroky

Návrhy projednává Národní ekonomická rada vlády (NERV). Na konci ledna představí balíček opatření, kterým se bude zabývat vláda.

  • Pokles daně z příjmu firem z 19 na 15 procent.
  • Snížení sociál. pojištění.
  • Snížení zdravot. pojištění.
  • Výhodné půjčky pro zemědělce.
  • Daňové prázdniny pro podnikatele.

Možná rizika:
Zásah státu může pomoci překonat nejhorší období a vyrovnat handicap domácích podniků proti zahraniční konkurenci, ale ztráty nemusejí přinést užitek celé ekonomice a vše zase zaplatí daňový poplatník.

Co radí člen NERVu Jiří Weigel?
„Výrazně zjednodušit a snížit daně, snížit zdanění práce, tedy odvody na sociálním zabezpečení. Maximálně liberalizovat zákoník práce. Podpořit mobilitu pracovní síly. Když zkrachuje významný zaměstnavatel v daném regionu, měly by se zvýšit dotace pro veřejnou dopravu. Lidé by pak mohli v rámci regionu jezdit levně za jinou prací.“

Co radí analytik David Marek?
„Za užitečná považuji čtyři opatření:

  1. posílit proexportní politiku pomocí vládních garancí,
  2. podpořit rychle realizovatelné projekty,
  3. snížit cenu práce formou snížení sociálního a zdravotního pojištění,
  4. snížit daně z příjmu právnických osob. Aby taková opatření měla smysl, adekvátní částka by byla kolem 50 miliard korun.“

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.