Rakovina děložního čípku - V Česku umírá jedna žena denně! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Rakovina děložního čípku - V Česku umírá jedna žena denně!

Nečekejte, až bude pozdě. Nechte se raději očkovat hned!
Nečekejte, až bude pozdě. Nechte se raději očkovat hned! (Profimedia.cz, ara)

PRAHA – Dnes začíná Evropský týden prevence rakoviny děložního čípku. Jen v Česku ročně onemocní 1000 žen a 400 jich nemoci podlehne! Pod záštitou Ligy proti rakovině se dnes na horní části Václavského náměstí v Praze od 12.00 do 16.00 uskuteční happening, který má upozornit na tuto druhou nejčastější příčinu úmrtí žen ve věku do 45 let.

  • Pomůže očkování
  • Chránit bychom měli i své děti!
  • Otázky a odpovědi

Podle světových zdravotních organizací by se mědo roku 2030 zdvojnásobpočet úmrtí na rakovinuDůvodem je vzrůstající spotřeba tabákovýcvýrobků v rozvojovýczemích, zejména Číně Indii. V nich žije 40 %všech kuřáků na světěV roce 2030 bude nakaženo rakovinou 27 milionů lidí a 17 milionů nni zemře. Mezi nejčastějštypy zhoubných národu žen patří rakovina děložního čípku. V Česku umírna tuto chorobu 1 žena denněTomuto rakovinovému bujení sdá však včas zabránit očkováním.Ještě váháte? Možná vás budozajímat odpovědi na otázky, kterse týkají této choroby.

■ Je nové očkování proti rakovině děložního čípku úspěšné?
Po zavedení očkování (v ČR se očkuje od konce roku 2006) ubyl po prvním roce počet smrtelných případů žen. To je dobrá zpráva pro všechny ženy, které si očkováním nejsou jisté.

■ Pro koho je očkování vhodné?
Vakcína má největší efekt pro mladé dívky ve věku mezi 12 a 17 lety, které ještě neměly pohlavní styk. U nich se po očkování snižuje riziko, že rakovinou onemocní, o 70 %. Očkovat se ale mohou všechny ženy, které nejsou nakaženy virem HPV (tedy lidskými papilomaviry, které jsou původci rakoviny děložního čípku). Očkovat by se podle lékařů měli nechat i muži z gay komunity, látka je ochrání před rakovinou konečníku.

■ Mám skutečně nechat svoji dceru očkovat?
Ano! Většina lékařů očkování doporučuje.

■ Jaká onemocnění vyvolávají lidské papilomaviry (HPV)?
HPV mohou způsobovat různá onemocnění. Například genitální bradavice či změny děložní sliznice, z čehož se posléze může vyvinout rakovina děložního čípku.

■ Jak se tyto viry přenášejí?
Vir se přenáší sexuálním kontaktem, a to nejen pohlavním stykem, ale také kontaktem s kůží nakaženého partnera v genitální oblasti. Infekci nezabráníte, ani pokud použijete kondom, který je účinnou ochranou proti pohlavním nemocem. Asi 80 % sexuálně aktivních mužů a žen se v průběhu svého života nakazí těmito viry. Docela často si této infekce člověk vůbec nevšimne, zahojí se sama během 6 až 18 měsíců. Během této doby můžete infikovat svého sexuálního partnera.

■ Jak působí očkovací látky v těle?
Očkovací látky obsahují viru podobné uměle vyrobené částice, které předstírají jeho existenci. Antirakovinový účinek spočívá v tvorbě protilátek.

■ Kolik očkování stojí?
Očkovací látka se podává ve třech dávkách, které se přeočkovávají po půl roce do pažního či stehenního svalu. Každá z látek stojí 3500 Kč.

■ Způsobuje očkování vedlejší efekty?
Příležitostně může dojít k alergickým reakcím, bolestem svalů, hlavy či horečce. Žádné vážné vedlejší účinky nebyly dosud zpozorovány.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.