Prominent Havel? Ne! Normální pacient! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Prominent Havel? Ne! Normální pacient!

PRAHA – Zdravotní stav exprezidenta Václava Havla (72) zůstává vážný, i když se každým dnem o něco málo zlepšuje. Včera ráno lékaři zjistili tekutinu v exprezidentově plíci, intenzivní rehabilitací se poslech v průběhu dopoledne zlepšil. Zánět plic podle lékařů ustupuje.


Havel však stále musí dýchat za pomoci speciální dýchací masky.

Havla včera navštívil premiér Topolánek, další návštěvy ale lékaři zakázali. Za exprezidentem prý chtěla přijít řada celebrit (např. hudebník Michael Kocáb), to by ale jeho zdravotní stav mohlo zhoršit. Pokud by ho někdo nakazil třeba chřipkou, mělo by to nedozírné následky.

Havel stále leží na jednotce ARO v motolské nemocnici a nemá žádné přehnané výhody. Má pokoj stejný jako ostatní pacienti a poplatky platí také. Stejně tak, pokud mu bude přidělen VIP pokoj, za nadstandard utratí jako každý jiný 4500 Kč denně. „Nemocnice nemá na to, aby za něj platila pokoj či cokoliv jiného,“ řekla mluvčí nemocnice Eva Jurinová.

Kliknutím zvětšetePrávě přesun na tzv. prezidentské apartmá o dvou místnostech a s vlastním sociálním zařízením se stal předmětem spekulací. Nyní jej totiž obývá jiný pacient. Kvůli Havlovi ho ale nevyhodí. „To je nesmysl. Pokud by to situace pana Havla umožňovala, přesun bychom naplánovali s ohledem na pacienta, který tam teď leží,“ řekla Eva Jurinová. Bývalý prezident by tak musel počkat, než současný obyvatel pokoje bude moci jít domů. Podle Jurinové je ale předčasné mluvit o Havlově stěhování, protože jeho stav vyžaduje stálou péči anesteziologů a je stále vážný, i když se pomalu lepší.

Nadstandardem v pravém smyslu slova není podle Jurinové ani konzilium, které se kvůli exprezidentovi schází zatím denně. „Když leží třeba Josef Novák v Příbrami se zraněním hlavy a objeví se problémy v břišní oblasti, pozve se kolega chirurg a začne se tak scházet menší konzilium,“ říká.

Běžné není scházet se denně kvůli tiskové konferenci – a to je prý jedna z mála věcí, ve kterých se péče o veřejnou osobu Václava Havla liší od péče o Josefa Nováka.


Autor: (had)

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.