Zlevní už konečně elektřina? Příští rok snad zaplatíme o 9 % méně! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Zlevní už konečně elektřina? Příští rok snad zaplatíme o 9 % méně!

PRAHA – Zní to trochu jako sci-fi, ale možná se to opravdu stane! Řeč je o možném poklesu cen elektřiny. Je to už obehraná písnička, každý rok se nás energetické firmy marně snaží přesvědčit, že jinak to prostě nejde a zdražovat se musí.


Teď to ale vypadá, že by ceny mohly klesnout o 9 procent.

● Jak je to s cenami elektřiny teď?
Od ledna zdražil E.ON o 16,4 procenta a o 9,9 procenta ČEZ a Pražská energetika.

● Proč by měla zlevnit?
Na pražské burze je pokles cen elektřiny, nyní se prodává jedna megawatthodina na rok 2010 elektřiny za 1400 korun (53 eur). Za stejnou cenu přitom nakoupil ČEZ elektřinu i na rok 2008. Pokud by se současný stav udržel, mohly by ceny pro domácnosti i firmy poklesnout v příštím roce o 9 procent a být tak stejné jako loni. Obchodníci navíc předpokládají, že elektřina může ještě mírně zlevnit.

● Jaký tarif si domácnosti mají zvolit, aby co nejvíc ušetřily?
Na současné příznivé situaci teď mohou vydělat zákazníci ČEZu, kteří si zvolí tarif z tzv. klouzavých produktů (měsíčních a kvartálních). Každý měsíc či čtvrt roku jim tak ČEZ bude účtovat cenu podle toho, kolik za ni skutečně zaplatil na burze. Pokud máte o tyto tarify zájem, volejte zákaznickou linku ČEZ. Riziko u této volby ale představuje fakt, že se cena během roku může vyhoupnout i výše, než je cena stanovená na celý rok. I když to teď vypadá opačně.

● Je pro domácnosti výhodné zmrazit si ceny na rok 2010 (cena elektřiny by tedy nebyla vyšší než ta letošní)?
V současné chvíli to vypadá, že není, cena elektřiny pořád padá. Odborníci ale nechtějí přesně říct, jak se i dál bude vyvíjet. Na případné zmrazení ceny je čas do konce února, takže zatím je asi nejlepší vyčkávat.


Autor: (vak)

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.