Doktorce hrozí 12 let! Za falešné neschopenky | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Doktorce hrozí 12 let! Za falešné neschopenky

PRAHA – Dvanáct let. Tak přesně takovou dobu může strávit ve vězení brněnská lékařka Alena Kubáčová Rokytová, která podle obžaloby vypisovala falešné neschopenky a obrala tak stát o 11,5 milionu korun.


Lékařka měla vystavovat falešné neschopenky pro své známé a příbuzné. Ty krátce předtím zaměstnal její komplic za vysokou mzdu. Zaměstnaní kamarádi pak získali nárok na vysokou nemocenskou a záhy po podepsání pracovní smlouvy onemocněli. Lékařka to ale popírá a tvrdí, že nevyplněné neschopenky a razítko jí někdo ukradl.

Jsou takovéto tresty spravedlivé?

Padělala neschopenky
Trest? Až 12 let vězení

Společně s dalšími lidmi se podle obžaloby podílela na podvodech s falešnými neschopenkami. Stát oškubala o 11,5 milionu korun. Kubáčové Rokytové hrozí trest od 5 do 12 let. I kdyby tedy dostala minimální sazbu, odsedí si víc než Koky, který zničil dva lidské životy...

Oslepil svoji holčičku
Trest? 4,5 roku vězení

Ladislav Koky z Plzně dlouhodobě týral a mučil svoje malá tříměsíční dvojčátka. Marcelku a Dianku mlátil, hlavičky jim otloukal o podlahu, zlámal jim ručičky i nožičky. Obě dvojčátka mají nevratná poškození mozku. Jedno z nich je slepé, má epilepsii, jeho levá mozková hemisféra je odumřelá. Koky loni dostal trest 4,5 roku.

Soudce Braun: Tresty za vraždy jsou nízké!

PRAHA – Absurdní situace, kdy brutální vrah či násilník dostane menší trest než obyčejný zloděj či podvodník, je dána stále platným trestním zákonem ze 60. let. Po jeho změně volají soudci už roky.

„Mně i řadě kolegů přijdou tresty za vraždy, loupeže či znásilnění s následkem smrti poměrně nízké. Chápu nelibost a nepochopení veřejnosti, že za majetkový trestný čin může být pachatel teoreticky postižen víc než za násilný. Snažili jsme se v rámci zákonné trestní sazby alespoň jít k horní hranici,“ říká pražský soudce Petr Braun. Očekává, že disproporce by měl do určité míry odstranit nový trestní zákon, který má vstoupit v platnost 1. ledna 2010.


Autor: (esc), (vet)


Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.