Změny ve vládě: Filipiová za Julínka?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Změny ve vládě: Filipiová za Julínka?!

Daniela Filipiová
Daniela Filipiová

PRAHA – Novou ministryní zdravotnictví bude zřejmě senátorka Daniela Filipiová (51, ODS)! „Přišla nabídka od pana premiéra. Ptal se mě, jestli bych to eventuálně brala. Já jsem říkala, že ano.


> Ten odvolání nese těžce
> A s ním končí i Cikrt
> Do vlády míří i Bendl

On řekl, že do pár hodin dá vědět, jak se rozhodne,“ řekla včera odpoledne Filipiová. Odcházející ministr Julínek zase včera uspořádal tiskovku, na které bylo vidět, jak moc ho konec ve vládě zklamal, dokonce uronil slzu...

Kliknutím zvětšeteJeště včera večer nebylo jasné, jak se Topolánek rozhodl, ve hře o křeslo ministra tak zůstávali i náměstek ministra Marek Šnajdr a poslanec ODS Boris Šťastný. Filipiová je členkou senátního výboru pro sociální politiku a zdravotnictví. Roku 1986 prodělala neúspěšnou neurochirurgickou operaci míchy, od té doby je odkázána na ortopedický vozík. Povoláním je architektka, řada politiků pochybuje, že funkci zvládne. Kliknutím zvětšeteJulínek doplatil na zdravotnické poplatky, které nedokázal obhájit. A odvolání těžce nese. I když se o něm dlouho spekulovalo, podle informací Aha! měl s Topolánkem dohodu, že ho ve vládě podrží. Nestalo se a z Julínkových slov je zřejmé, že odvolání nečekal. „Jsou tam i osobní věci, které nechci rozkrývat, vyříkáme si to jako chlapi,“ říkal rozčarovaně. Na ministerstvu končí i mluvčí Tomáš Cikrt. „Těším se, až budu zase normálním člověkem,“ prohlásil.

Do vlády skoro jistě půjde bývalý středočeský hejtman Petr Bendl (ODS), vystřídá ministra dopravy Řebíčka. Vypadá to, že Bendl opravdu dostane křeslo ministra za zradu před kongresem ODS – tehdy se odvrátil od Topolánkova soupeře Béma, a pomohl tak premiérovi obhájit křeslo šéfa ODS. Kdo do vlády opravdu půjde, Topolánek řekne v příštích dnech.


Autor: (pol)
Foto Aha! – Alexandr Malachovský, ara

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.