Česku hrozí: Nejhorší stávka historie | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Česku hrozí: Nejhorší stávka historie

V případě stávky by doprava zkolabovala.
V případě stávky by doprava zkolabovala. (: ara)

PRAHA – Českou republiku čeká dopravní kolaps. Možná už ve čtvrtek zažijeme největší stávku dopravců v dějinách. Časově neomezená stávka by ochromila dopravu na celém území republiky. Zastavily by se především vlaky, meziměstské autobusy a městská hromadná doprava včetně té pražské!

Nepojedou vlaky, autobusy ani MHD
Autodoprava zkolabuje
Lidé se nedostanou do práce

A důvod? Odborářům se nelíbí plán ministra financí Miroslava Kalouska (KDU-ČSL). Ten chce v novém zákoně o dani z příjmů zrušit desítky daňových výjimek a zaměstnaneckých benefitů, například režijních jízdenek či stravenek. Nahradit by je měl tzv. zaměstnanecký paušál. Ten bude podle ministra spravedlivější. Všem zaměstnancům bez rozdílu by se tím snížil daňový základ o určitou sumu. „V našem návrhu si nikdo nepohorší, naopak někteří lidé by si polepšili,“ uvedl k návrhu mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob. Nový zákon o dani z příjmů je součástí vládní reformy veřejných financí, nejdříve by mohl platit od roku 2010.

Stávku se možná podaří odvrátit. Po včerejším oznámení odborů o plánované stávce nabídl ministr Kalousek odborovým dopravcům schůzku. Ta by se měla uskutečnit ve středu v poledne. „Pokud dojde ke stažení návrhu pana ministra, lze o zrušení stávky uvažovat,“ uvedl mluvčí odborářů Libor Poláček.

Otázky a odpovědi ke stávce

  • Kdy bude znám termín stávky?
    Pokud se stávka uskuteční, její termín by mohl být oznámen po středečním jednání odborových dopravců s ministrem Kalouskem.
  • Kdy může stávka vypuknout?
    Už ve čtvrtek ráno.
  • Jak dlouho by trvala?
    Jednalo by se o časově neomezenou stávku, trvala by tak dlouho, než by došlo k dohodě Kalouska s odboráři.
  • Kdo všechno by se ke stávce připojil?
    Vedle železnice postihne stávka pražskou MHD. Problémy s dopravou zřejmě nastanou i v dalších velkých městech a na meziměstských autobusových linkách. Ke stávce se mohou připojit i zaměstnanci z dalších odvětví. K protestu se ale zřejmě nepřipojí soukromí dopravci
  • Má stát připraven nějaký krizový plán?
    Takto mimořádná situace ještě v dějinách nenastala. Ministerstvo dopravy by krizový plán připravilo, když by byla stávka už nevyhnutelná.
  • Jak by vypadala situace v Praze?
    Doprava by zkolabovala. Zastavila by se tramvajová doprava, stejně tak jako doprava na silnicích, protože by lidé místo MHD jeli do zaměstnání autem. V ranní špičce by se doprava v Praze úplně zastavila.
  • Kdo by nám nahradil finanční škody?
    Zaměstnavatel může případnou náhradu škody vymáhat na organizátorech stávky soudně. Lidé by pak mohli škodu vymáhat na dopravním podniku, protože by nezajistil služby tak, jak má.
  • Co radí právníci?
    Předem se domluvit se zaměstnavatelem, jak by celou situaci řešil, nebo si vzít dovolenou.


Čtěte více v dnešním tištěném Aha!

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.