Poplatky u lékaře: Bude to takhle? A Julínek opravdu končí | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Poplatky u lékaře: Bude to takhle? A Julínek opravdu končí

Julínek už poplatky v roli ministra řešit nebude.
Julínek už poplatky v roli ministra řešit nebude. (: ČTK)

PRAHA – S novým kompromisním návrhem na změnu regulačních poplatků, který by mohl vyhovovat jak ODS, ČSSD, tak rebelujícím vládním poslancům v čele s lidovcem Hovorkou, přišla Česká lékařská komora (ČLK).

S novým kompromisním návrhem na změnu regulačních poplatků, který by mohl vyhovovat jak ODS, ČSSD, tak rebelujícím vládním poslancům v čele s lidovcem Hovorkou, přišla Česká lékařská komora (ČLK).

„Nejde o plošné rušení poplatků, ale o jejich změnu tak, aby byly sociálně únosné,“ uvedl pro deník Právo prezident ČLK Milan Kubek. Návrh lékařské komory uvítala i opoziční ČSSD. „Pokud by byli od poplatků osvobozeni i starobní a invalidní důchodci, tak se o tom dá vážně uvažovat,“ řekl David Rath (ČSSD). Postup vládní koalice pak poodhalil poslanec ODS Boris Šťastný, který nechtěně prozradil, že mezi vyhozenými ministry (premiér má změnyve vládě oznámit zítra), bude i ministr Julínek! „Čeká se na premiéra, až jmenuje nového ministra zdravotnictví. Pak vznikne pracovní skupina, která se pokusí najít dohodu napříč politickým spektrem tak, aby se ze Senátu vracel návrh, který má šanci aby nebyl přehlasován,“ řekl Šťastný.

Uvnitř vládní koalice je zatím shoda, že od placení poplatků by měly nově být osvobozeny děti, nejednotnost panuje ale v otázce osvobození důchodců.

Regulační poplatky už před Vánocemi zcela zrušila Poslanecká sněmovna, zatím to ale neposvětil Senát. Dá se proto předpokládat, že Senát, kde má vládní koalice většinu, vrátí poplatky zpět do Sněmovny. Jiná situace panuje v krajích. Ty se dohodly, že budou občanům poplatky vracet formou daru. V některých krajích se tak začalo dít od začátku ledna, jinde od února.

Kliknutím zvětšete

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.