Kolik dát spropitné! Chystáte se na dovolenou? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Kolik dát spropitné! Chystáte se na dovolenou?

PRAHA – Zítra konečně začnou prázdniny a spousta z nás zabalí kufry a vyrazí na dovolenou do zahraničí poznávat nové země. Ale pozor, jiný kraj, jiný mrav.


Máme pro vás cenné rady:

A to platí i o spropitném. Za jídlo a pití většinou nezaplatíte jen jeho cenu, ale mnohem víc…

Je jedno jestli si na dobré baště nebo koktejlu pošmáknete v hotelu, restauraci, na pláži nebo se budete potřebovat někam dostat taxíkem. Ve většině případů od vás bude obsluha čekat víc, než je uvedeno na jídelním lístku nebo v ceníku. Obvyklá je alespoň malá částka. Jenže kolik přesně? A jak ji předat správným způsobem? Co se totiž na jednom konci světa zdá zcela normální, může na druhém znamenat prohřešek proti dobrým mravům. Pokud například dáte všimné v hotelu portýrovi v Číně a Japonsku, dopustíte se velkého společenského prohřešku a urazíte ho. Jak vysoké spropitné zanechat v které zemi? Aha! vám pomůže!

Česká republika

Spropitné v restauracích není započítáno v účtu. Obvykle nechávají obsluze částku do padesáti korun. Většinou se pohybuje kolem tří až čtyř procent. Cizinci v českých restauracích nechávají ale i stovky korun.

Turecko

V restauracích se obvykle nechává tak 10 procent z celkové útraty. Jako malé poděkování za drobné služby v hotelu se sluší nabídnout cigaretu.

Španělsko

V restauracích a barech je obvyklá výše spropitného 10 až 15 procent. Pokud číšník přinese drobné zpátky, měl by je nechat host ležet. Při využití jiných služeb jako jsou taxíky se prostě zaokrouhlí nahoru.

Francie

V restauracích nebo kavárnách se spropitné zanechává obvykle ve výši 10 až 15 procent, peníze navíc se nechají ležet na stole. Taxislužbě se nechává k ceně asi deset procent.

Egypt

V Egyptě je spropitné velmi důležité. V taxících se jen zaokrouhluje nahoru. V restauracích byl měl zákazník dát navíc nejméně 10 procent. I pokojskou potěší pár drobáků, nejlépe je nechat je ležet na stolku nebo na peřině.

USA

V Americe je spropitné součástí platu – proto je to absolutní nutnost. Obvyklá výše je 15 až 20 procent. Pokojským a hotelovým nosičům se nechávají jeden až dva dolary za službu.

Austrálie

Na druhé straně zeměkoule je to přesně jako u nás – placenou částku stačí přátelsky zaokrouhlit nahoru.

Čína a Japonsko

Tady pozor! V Číně a Japonsku je spropitné mimo turistická centra chápáno jako urážka! V mezinárodních hotelích ale platí mezinárodní standard – takže zaokrouhlovat a pokojským se sluší dát jeden dolar.

Anglie

V restauracích se nechává spropitné asi 10 procent, pokud je na účtu nápis »service charge«, může to být méně. Na baru se spropitné nenechává, pokud chcete barmanovi poděkovat, objednejte mu drink.

Itálie

Spropitné v gastronomických provozech není obvyklé. Spíše je na účtence uvedeno »koperto«, což je druh základního poplatku. V některých barech jsou speciální malé talířky na zanechání spropitného.

Rakousko

Pravidla jsou stejná jako u nás. V restauracích zaokrouhlujte a malé služby odměňujete jedním až dvěma eury.

Chorvatsko

Sluší se nechat spropitné ve výši 10 procent. Necháváme jej v restauracích, hotelích i turistickým průvodcům či taxikářům.


Autor: (end, eis)
Foto: Profimedia.cz

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.